2016 Tim de Waele

Volg live de hartslag van Chris Froome: hoe technologie uw sportbeleving verandert 

Technologie wordt meer en meer gebruikt om de sportbeleving te vernieuwen. Zo werkt de VRT aan een project waarbij de kijker de hartslag van de renner live kan volgen. Amerikaanse liefhebbers van NBA-wedstrijden kunnen binnenkort tijdens de wedstrijd van commentator switchen. "We volgen een voetbalwedstrijd al lang niet meer passief vanuit de luie zetel", zegt Jonathan Van de Velde van Medianet Vlaanderen.

In Brussel vond vandaag Media Fast Forward (MFF) plaats, een event van de VRT, waarbij heel wat technologiebedrijven en sprekers langskomen om te kijken naar de toekomst.  Een van de sprekers was Rik Overmeire. Overmeire onderzoekt hoe technologie kan ingezet worden om de sportbeleving te verbeteren.

(lees verder onder de foto)

Foto: Sudio Nunu

Van extra camera naar wearable

De sportwereld was altijd al tuk op de nieuwste innovaties. Neem bijvoorbeeld de camera's bij Formule 1-autowedstrijden. Die plaatsen de kijker als het ware in de cockpit naast de piloot. De Amerikaanse basketbalfederatie NBA houdt alle mogelijke statistieken van de spelers bij. Elke speler wordt dan ook gemeten aan de hand van zijn statistieken. Met de komst van wearables en de mogelijkheid om de data snel te verwerken, kunnen we de hartslag in realtime op het scherm tonen. 

Dit is ook wat Rik Overmeire samen met Imec getest heeft in het CONAMO-project. "Hier hebben we een veldritploeg voorzien van wearables. Die hielden de snelheid, hartslag en de plaats van de renner in de koers bij. We konden goed zien wanneer de hartslag van een renner een piek had en waar die weer daalde", zegt Overmeire. "CONAMO is nog een proefproject, maar misschien kunnen we op termijn tijdens de Tour de France zien op welke col Frooms hart piekt."

Maar zullen de ploegen deze gegevens snel delen? Want de concurrentie leest ook mee. Rik Overmeire denkt van wel. "Want nu weten concurrerende ploegen sowieso waar de renners in de koers zitten, en kunnen ze daarop anticiperen." Volgens hem gaan de extra gegevens de kijker meer betrekken bij de sport.

Video player inladen...

Frank Raes of Filip Joos? Kies je eigen commentator

Overmeire ziet ook mogelijkheden in andere sporten. "Neem nu bijvoorbeeld hockey. Voor veel mensen is het een ingewikkelde sport, maar technologie kan wel helpen om de dingen bevattelijker te maken." Ook in het basketbal zijn er volgens Overmeire interessante evoluties. Zo heeft het Amerikaans bedrijf KISWE voor de NBA een tool ontwikkeld waarmee de kijker tijdens de wedstrijd zijn eigen commentator kiest.

"Er wordt meer en meer technologie ingezet omdat de sportbeleving is veranderd", zegt Jonathan Van de Velde van Medianet Vlaanderen. Medianet werkt samen met verschillende Vlaamse mediabedrijven en helpt hen bij de nieuwste innovaties. "De mensen die naar een voetbalwedstrijd kijken, doen dat tegenwoordig niet meer alleen. Ze volgen de match op een tv, en communiceren met de vrienden met de smartphone."

Daarnaast is volgens Van de Velde het gevoel om tot een "community" te behoren ook belangrijk. Fans willen tegenwoordig niet alleen weten wie gewonnen heeft, maar ze willen ook weten hoe hun idolen gepresteerd hebben. Dat willen ze vergelijken met vorige wedstrijden. Technologie kan hierbij helpen. 

De sterke evolutie van artificiële intelligentie zorgt volgens Overmeire ervoor dat heel gepersonaliseerde toepassingen ontwikkeld kunnen worden. Overmeire: "We hebben voor de wielerliefhebbers een app ontwikkeld die de gebruiker een gepersonaliseerde route geeft. Tijdens die route kan je op bepaalde plaatsen op je smartphone naar filmpjes kijken uit het archief van de VRT. Het waren telkens filmpjes die iets te maken hadden met de plek waar de gebruiker zich bevindt." 

Volgens Overmeire is dit een voorbeeld van hoe de de app ontspanning aan het sportieve koppelt. "In de toekomst zullen we nog heel wat nieuwe toepassingen zien", aldus Rik Overmeire.

Meest gelezen