Videospeler inladen...

Preventiecentrum brandwonden: "Koop geen vuurwerk, want de gevolgen kunnen catastrofaal zijn"

Met de eindejaarsperiode voor de deur roept het preventiecentrum voor brandwonden Oscare op om zelf geen vuurwerk in huis te halen. "Je kunt niet alleen fysieke letsels, maar ook een woningbrand veroorzaken", klinkt het.

Het nazorg- en onderzoekscentrum voor patiënten met brandwonden en littekens Oscare raadt af om zelf vuurwerk in huis te halen. "We willen de mensen afraden van vuurwerk aan te schaffen en zelf te gebruiken, want de gevolgen kunnen catastrofaal zijn", zegt Peter Van Rossum van Oscare aan VRT NWS.

"Laat dat dus over aan professionelen die daar beter voor uitgerust zijn, want vuurwerk kan ernstige verwondingen aan de handen en ogen veroorzaken", benadrukt hij. Bovendien is ook het risico op branden reëel. "Als een pijl verkeerd landt, kan je een woningbrand veroorzaken. Niet alleen in je eigen huis, maar ook bijvoorbeeld bij de buren."

Vuurwerk kan ernstige verwondingen aan de handen en ogen veroorzaken

De eindejaarsperiode is sowieso een drukke periode voor wie met brandwonden bezig is, want naast vuurwerk zijn er nog andere mogelijke gevaren. Onderschat zo het gevaar van fondue- en gourmettoestellen niet. "Als er dan spelende kinderen in de buurt zijn of je zelf een glaasje teveel op hebt, is een ongeluk snel gebeurd. Wees daarbij dus extra voorzichtig."

Ook de kerstboom kan potentieel brand en dus brandwonden veroorzaken. Heb je er een met een wortel in huis, geef die dan voldoende water. De plastic variant zet je het best niet te dicht bij een warmtebron. Pas daarbij ook op voor verouderde kerstverlichting. "Een droge kerstboom zonder wortel zou ik zeker niet aanraden", besluit Van Rossum.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen