In Pristina, de hoofdstad van Kosovo, staan leden van de ordediensten klaar voor een inspectie door president Hashim Thaçi.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Kosovo krijgt een eigen leger

Het Kosovaarse parlement heeft vanmorgen nieuwe wetten goedgekeurd waardoor het land een eigen leger mag oprichten. Kosovo had al een troepenmacht van 4000 leden die getraind zijn om rampen te bestrijden. Die ordediensten zullen nu omgevormd worden tot een regulier leger met soldaten. Dit allemaal tot grote ergernis van Servië, dat spreekt van een bedreiging voor de vrede in de regio.

Het Kosovaarse parlement stemde eerst over de oprichting van een Ministerie van Defensie. Daarna keurden de afgevaardigden een tekst goed die het mandaat van de Kosovaarse veiligheidsmacht wijzigt. Die troepen waren tot nu toe verantwoordelijk voor civiele beschermingsmissies. Vanaf vandaag verandert hun taak. De troepen zullen voortaan ook instaan voor het waarborgen van de territoriale integriteit van Kosovo en het beschermen van eigendommen en belangen van het land. Het nieuwe leger zal bestaan uit 5000 manschappen en 3000 reservisten.

Stap richting soevereiniteit

Volgens de Kosovaarse president Hashim Thaçi betekent dit een belangrijke stap richting een volledige soevereiniteit voor Kosovo. Tien jaar geleden scheurde Kosovo zich af van Servië. Intussen hebben meer dan 110 landen de onafhankelijkheid van Kosovo erkend, maar niet Servië. Dat beschouwt Kosovo nog altijd als een eigen provincie. De parlementsleden van de Servische minderheid hebben vanmorgen dan ook tegen gestemd. De Servische premier Ana Brnabic zegt dat de oprichting van een Kosovaars leger alle inspanningen om de stabiliteit in de Balkan te bewaren van tafel veegt. “Vandaag is geen dag die de samenwerking in de regio vooruit helpt,” reageert Brnabic.

NAVO gaat missie in Kosovo herbekijken

Ook de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, is ontstemd over de beslissing van Kosovo. “Dit druist in tegen het advies van veel NAVO-bondgenoten en het kan ernstige gevolgen hebben voor de toekomstige Euro-Atlantische integratie van Kosovo,” zegt Stoltenberg. Hij kondigde meteen aan dat de NAVO haar betrokkenheid in Kosovo opnieuw gaat onderzoeken vanwege het nieuwe leger.

Sinds het einde van de oorlog van 1998-1999 tussen Servië en de lokale Albanese guerilla staat KFOR - een troepenmacht onder leiding van de NAVO - in voor de veiligheid in het land. Er zijn momenteel nog 4000 soldaten van de internationale troepenmacht in Kosovo.

Meest gelezen