Videospeler inladen...

Markante plekken: Jules Trenteseau en de woontorens aan de Jubileumlaan in Gent

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: Jules Trenteseau en de Jubileumlaan in Gent.

Jules Trenteseau. Het is een naam die niet direct een belletje doet rinkelen. Het laatste project van deze architect, de beruchte Rabottorens, doet dat wel. Naast die verguisde woontorens heeft hij nog een heel pak projecten in Gent verwezenlijkt. Eén daarvan is een serie van drie opvallende woonblokken aan de Jubileumlaan, bij de Watersportbaan.

Na de Tweede Wereldoorlog is de Gentste binnenstad in een lamentabele staat. 10 procent van de woningen zijn krotten, er is een groot tekort aan degelijke huisvesting. In 1950 vat de stad het plan op om de Neermeersen, een moerassig gebied net buiten de stad, om te toveren in een nieuw stadsdeel.

Eind jaren 40 worden de CIAM-principes van moderne hoogbouw in het groen populair. In Antwerpen gaan in 1950 verschillende grote hoogbouwprojecten van start, waaronder Braems wooneenheid op het Kiel. Gent kan niet achterblijven en de nieuwe wijk op de Neermeersen moet gebaseerd zijn op dezelfde principes. Er wordt een plan uitgetekend voor een hoogbouwwijk met 11 woontorens (zo'n 1.500 woningen). De torens worden geschikt rond de kop van een twee kilometer lange waterbaan.

Op  24 augustus 1955 wordt de Watersportbaan ingewijd, net op tijd voor de Europese roeikampioenschappen dat jaar. De enorme hoeveelheid aarde die is vrijgekomen bij het graven van de baan wordt gebruikt om de omliggende moerassen te dempen. Er kan nu worden gebouwd. De bouwpercelen worden verdeeld onder de verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen. Het terrein langs de Jubileumlaan gaat naar de Gentse Maatschappij voor de Huisvesting (nu WoninGent).

Zij stellen architect Jules Trenteseau aan voor het ontwerp van het project. Hij tekent 3 blokken van 8 verdiepingen, samen goed voor 286 appartementen. Het zijn speelse woontorens met in- en uitspringende ramen en grote luifels die de ingangen markeren. De torens worden in 1959 in gebruik genomen. Trenteseau zal de jaren daarna nog vaak projecten van de Gentse Maatschappij voor de Huisvesting uitwerken. Zo zijn bijvoorbeeld ook de blokken aan de Groenebriel en de eerder vermelde Rabottorens van zijn hand.

Alexander Dumarey

Vandaag voldoen de blokken aan de Jubileumlaan niet meer aan de huidige eisen qua wooncomfort. De torens zijn belangrijke voorbeelden van naoorlogse architectuur en WoninGent wilde de gebouwen in eerste instantie renoveren, maar technisch onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet haalbaar is. De middenste toren wordt in 2020 gesloopt, er komt nieuwbouw in de plaats. Het moet toonaangevende architectuur worden, waardige vervangers voor de iconische torens van Trenteseau.

Volg onze fotograaf op Instagram en Facebook

Meest gelezen