Een gezin uit Centraal-Amerika staat buiten te wachten bij een migratiecentrum om zich te registreren in Texas.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meisje van 7 sterft amper enkele uren nadat ze was opgepakt door de Amerikaanse grenspolitie

Aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico is een meisje van 7 overleden nadat ze in hechtenis was genomen door de Amerikaanse grenspolitie. Het meisje was vanuit Guatemala met haar vader onderweg naar de VS. Volgens de Amerikaanse grenswacht had het kind al dagenlang niets gegeten of gedronken. Voordat ze naar het ziekenhuis werd gebracht, werd ze meer dan 8 uur vastgehouden.

De Amerikaanse migratiediensten bevestigen dat het meisje vorige week is overleden, nadat ze illegaal de grens was overgestoken. Ze reisde mee met een groep van 163 migranten. Ze gaven zich gezamenlijk aan bij de grenspolitie op donderdag 6 december. Dat gebeurde in de buurt van Lordsburg, in New Mexico. Daarna zat het meisje meer dan 8 uur in hechtenis. Ze kreeg aanvallen en werd per helikopter naar het ziekenhuis gevlogen, waar ze overleed. Volgens critici werden de hulpdiensten veel te laat ingeschakeld.

Zonder eten of drinken

 In een verklaring zegt de Amerikaanse douane dat het meisje al verschillende dagen niet meer gegeten of gedronken had. Volgens de krant The Washington Post stierf het kind aan uitdroging en lichamelijke shock. Het is onduidelijk hoe het kan dat het meisje ook nadat ze opgepakt was, niets te eten of drinken kreeg. Mensenrechtenactivisten klagen al langer aan dat migranten in slechte omstandigheden vastgehouden worden aan de grens. Deze zaak vestigt opnieuw de aandacht op het migratiebeleid van de regering-Trump.  

Meer en meer gezinnen aan de grens

De Amerikaanse grenswacht merkt een stijging van grote groepen migranten die zich spontaan aangeven om asiel aan te vragen. Het gaat meestal om  mensen uit Centraal-Amerika die vluchten voor het geweld in hun thuisland. Alleen al in november werden meer dan 25.000 migranten opgepakt nadat ze met hun gezin de grens waren overgestoken, meldt The Washington Post. Voor de grenspolitie is het niet vanzelfsprekend om zulke grote groepen op te pakken. De families moeten vaak wachten en komen tijdelijk vast te zitten aan de grens.

Cynthia Pompa van het ACLU Border Rights Center – een organisatie die zich inzet voor de rechten van migranten – ziet een opvallend fenomeen. Volgens haar is het aantal sterfgevallen bij migranten vorig jaar toegenomen, terwijl er minder mensen de grens overstaken. “Deze tragedie is het gevolg van een beleid waarbij mensen, zelfs kinderen, in onmenselijke omstandigheden gevangen gehouden worden,” zegt Pompa. “Een gebrek aan verantwoordelijkheid en een cultuur van wreedheid bij de grenswacht hebben ertoe geleid dat er meer migranten en vluchtelingen sterven.”

Meest gelezen