Video player inladen...

Michel over brexit-deal: "Ik ben niet optimistisch. We moeten hard werken om een no-deal voor te bereiden"

Komt er een brexit-deal of niet? Die vraag houdt Europa al dagen in de ban. Onze premier Charles Michel (MR) is niet optimistisch: "Mijn indruk is dat we de voorbereidingen van een no-deal moeten versnellen, omdat de kans reëel is."

Ons land moet zich verder voorbereiden op het scenario dat er géén brexit-deal komt. Dat heeft premier Charles Michel (MR) laten weten na de eerste dag van de Europese top gisteren. De Britse premier Theresa May vroeg daar toegevingen van haar Europese collega's om de brexit-deal door het Britse parlement te krijgen. Maar het akkoord is "niet opnieuw te onderhandelen".

Michel: "Ons land moet zich voorbereiden op een no-deal"

"De fundamentele vraag is of er een akkoord mogelijk is in de UK, ja of nee", zegt Michel. "Ik ben niet optimistisch, omdat er gisteren geen duidelijk signaal gegeven is of er een goedkeuring komt in het Britse parlement. Er is een gigantische twijfel. Ik hoop dat een deal mogelijk is, dat was, is en blijft de beste oplossing."

Mijn indruk is dat we de voorbereidingen van een no-deal moeten versnellen, omdat de kans reëel is.

Maar ons land moet zich ook op dat andere scenario voorbereiden. "Het akkoord ligt nu in de handen van het Britse parlement, en er is een gigantische onzekerheid. Het is belangrijk dat we in Europa, maar ook in België, klaar zijn voor beide opties. Mijn indruk is dat we de voorbereidingen van een no-deal moeten versnellen, omdat de kans reëel is. In het geval van een no-deal moeten we klaar zijn, er kunnen dan veel gevolgen zijn voor de douane, bedrijven, burgers, de economie."

Of de kans op een no-deal daarmee groter is geworden, op die vraag antwoordde Europaspecialist Rob Heirbaut in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen