Nieuwe poging om ultrageheime VS-spionagesatelliet te lanceren op 19 december

Het Amerikaanse lanceerbedrijf United Launch Alliance doet op 19 december een nieuwe poging om een ultrageheime Amerikaanse spionagesatelliet te lanceren, zo heeft de firma donderdag bekendgemaakt. Zaterdag werd de lancering op het allerlaatste nippertje afgebroken.

Een futuristisch uitziende Delta-4 Heavy draagraket van Boeing moest zaterdag van op de basis Vandenberg opstijgen met een satelliet van de NRO die als codenaam NROL-71 kreeg. De NRO is een dienst die instaat voor het vergaren van inlichtingen van uit de ruimte.

Maar 7,5 seconden voor de start, een halve seconde voor de ontsteking van de eerste van drie opduwraketten, legden de computers de lanceerprocedure stil. De aftelklok werd teruggezet, maar ingenieurs beslisten het gevaarte aan de grond te houden.

ULA doet op 19 december om 2.57 uur Belgische tijd een nieuwe poging. Wat tot het afbreken van de lancering heeft geleid, vertelde het lanceerbedrijf niet.

De Delta-4 Heavy is de zwaarste draagraket uit het gamma van ULA. Wat de NROL-71 zal doen, is ultrageheim.

Meest gelezen