Opnieuw beelden van dierenmishandeling in een Vlaams slachthuis

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidt beelden waarop kalveren zwaar mishandeld worden net voor het slachten. De dieren krijgen electrische schokken toegediend op gevoelige plaatsen en verkeerd geplaatste schoten uit een verdovingspistool. Het geviseerde slachthuis ontkent de beschuldigingen. Vlaams minister Weyts onderzoekt de echtheid van de beelden.

De beelden zijn schokkend: een kalf krijgt een electrische schok in het oog toegediend, anderen in de anus. "Bewust worden hier de zeer gevoelige plaatsen op het dierenlijf uitgekozen en dat is bij wet verboden" zegt Els Van Campenhout van Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie filmde de beelden naar eigen zeggen in september van dit jaar. Dat gebeurde met een verborgen camera in het slachthuis VanDrie in Hasselt. 

Pas op, dit zijn schokkende beelden

Kalveren die zich angstig verzetten worden geschopt en aan oren en staart getrokken. Ze krijgen stokslagen in het gezicht en mishandeld met een pneumatisch penschiettoestel. "Dat toestel mag enkel gebruikt worden om met één welgemikt schot een verdoving toe te brengen" legt Van Campenhout uit. Op de beelden zie je hoe kalveren meermaals op willekeurige plaatsen in de kop geschoten worden.

Video player inladen...

Er bestaat een verordening om dieren te beschermen bij het slachten. Daarin staat gedetailleerd welke vermijdbare pijn niet toegelaten is.  "En op deze beelden bewijzen we dat het slachthuis daar niet aan voldoet." Animal Rights eist de onmiddellijke sluiting van het slachthuis.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Weyts onderzoekt de beelden. Volgens hem bewijzen de getuigenissen alvast dat de huidige federale controle door het Federaal Voedselagentschap FAVV niet. Die zou wel controleren met het oog op volksgezondheid en minder op dierenwelzijn. Weyts zegt al 3 miljoen euro uitgetrokken te hebben voor een eigen Vlaamse inspectiedienst voor de slachthuizen.

Animal Rights pakte de voorbije jaren al meermaals uit met beelden van zware dierenmishandeling in verschillende Vlaamse slachthuizen.

Meest gelezen