Video player inladen...

Pairi Daiza wil olifant in het wild uitzetten

Het dierenpark Pairi Daiza is een project gestart om zijn Aziatische olifant Ta Wan over een jaar of vier richting Laos of Thailand te vliegen en daar los te laten. Het gaat om een wereldprimeur, schrijft Het Laatste Nieuws.

Het anderhalf jaar oude Aziatische olifantje, dat nu nog veilig bij zijn mama verblijft, wordt de komende jaren klaargestoomd om Pairi Daiza in te ruilen voor een natuurreservaat in Laos of Thailand. Geen enkele zoo zette een olifant in gevangenschap ooit uit in het wild. "We willen actief meewerken aan het opnieuw integreren van dieren in het wild", zegt Mathieu Goedefroy, woordvoerder van Pairi Daiza.

Vanaf vier jaar kunnen mannetjes zich van de kudde afstoten en op dat moment gaan we Ta Wan uitzetten

Mathieu Goedefroy, Pairi Daiza

Het is niet toevallig dat Pairi Daiza kiest voor het mannelijk kalfje Ta Wan. "Op de leeftijd van vier à vijf jaar stoten mannetjes zich af van de kudde", legt Goedefroy uit. "Geleidelijk aan zal hij minder interesse tonen voor zijn moeder, zijn zussen en tantes. En op dat moment gaan wij Ta Wan overvliegen naar Laos of Thailand om hem daar in het wild uit te zetten."

Hij zal niet moederziel alleen in de wildernis gedropt worden

Mathieu Goedefroy, Pairi Daiza

Aan de verhuis gaat jaren voorbereiding vooraf. "Dit is iets wat nog nooit is gedaan, dus gaan we heel voorzichtig te werk gaan", vertelt Goedefroy. "Hij zal daar ook niet moederziel gedropt worden in de wildernis. Hij gaat naar een natuurreservaat waar bewakers aanwezig zijn. We zullen er ook met de lokale bevolking praten, zodat hij niet weggejaagd zal worden."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen