Riemst laten oude mergelgroeve opvullen

In Riemst is vandaag gestart met de opvulling van een deel van een oude mergelgroeve onder de Misweg, in deelgemeente Zussen. De stabiliteit van die groeve kon niet meer gegarandeerd worden en daarom besliste de gemeente om de groeve op te vullen met een mengsel van beton en schuim.

"Er is geen acuut instortingsgevaar", benadrukt burgemeester Mark Vos. "Maar we controleren alle groeven regelmatig. En bij die controles is gebleken dat die stabiliteit sterk achteruit is gegaan. Daarom hebben we nu preventief ingegrepen."

Speciaal beton

De komende dagen zal zo'n 800 kubieke meter van de groeve opgevuld worden, vooral onder de straat en drie huizen in de buurt. "We gebruiken een mix van schuim en beton, dat kan ter plaatse gemengd worden. Daardoor moeten we minder vrachtwagens af en aan laten rijden."

Subsidies

De gemeente Riemst wil de komende jaren nog verschillende andere groeven gedeeltelijk opvullen. "Zowel in Zussen, Zichen en Valmeer zijn er nog groeven in minder goede staat. Daar staan vaak ook huizen bovenop, een 150-tal in totaal." De burgemeester probeert Vlaanderen er nu van te overtuigen om daar subsidies voor vrij te maken. "Tegelijkertijd bekijken we met Vlaanderen ook hoe we die mergelgroeven kunnen beschermen en hoe we moeten omgaan met de vele vleermuizen die er in leven."

Meest gelezen