Supermarktketens in VS vervolgd wegens verkoop van speelgoed met te veel lood

Walmart en Target, twee van de grootste supermarktketens in de Verenigde Staten, worden in New York aangeklaagd voor de verkoop van speelgoed dat te veel lood bevatte. Het gaat om het speeltje "Cra-Z-Jewelz", waarmee kinderen zelf juwelen konden maken. De hoeveelheid lood zou tot tienmaal hoger hebben gelegen dan toegestaan.

Het speelgoed werd verkocht tussen 2015 en 2016. Ook de importeur van het product, LaRose Industries, wordt vervolgd. Die riep het product in 2016 terug, nadat uit testen gebleken was dat de hoeveelheid van het zware metaal veel te hoog lag.

Lood is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen, omdat het de hersenontwikkeling kan beïnvloeden.

Door de rechtszaak riskeren de bedrijven tot 6.000 dollar per verkochte kit te moeten betalen. Er waren volgens de openbaar aanklager in Albany "duizenden overtredingen". De bedrijven moeten ook maatregelen nemen opdat dergelijk besmettingsgevaar zich in de toekomst niet meer kan voordoen.

Meest gelezen