Belga

Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz: "In volgend Brussels regeerakkoord moet plan rond meertaligheid komen"

“In het volgende Brusselse regeerakkoord moet een plan rond meertaligheid komen onder Brusselaars en de twee gemeenschappen.” Dat zegt Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) na de nieuwe Taalbarometer van de VUB. Daaruit blijkt dat steeds minder Brusselaars zeggen dat ze uitstekend Nederlands spreken. Gatz roept op tot maatregelen.

Gatz bleef met een dubbel gevoel achter na het zien van de onderzoeksresultaten. Hij ziet een duidelijke regressie, maar ook een aantal opstekers. “Het gebruik van verschillende talen door elkaar neemt ook toe. De kwaliteit van het Nederlands neemt misschien af, maar het wordt wel meer gesproken.” 

Gatz spreekt van een paradox: de Brusselse inwoners komen minder in aanraking met het Nederlands en meer met andere talen. Bovendien wordt er veel van taal gewisseld. Dat leidt tot een gevoel van achteruitgang. “Toch wordt Nederlands over het algemeen meer gebruikt,” zegt Gatz. “25% spreekt Nederlands in de buurt en 50% op het werk. De taal is dus verre van dood.” 

Weg naar werk

Hoewel het Nederlandse taalniveau onder de Belgen afneemt, stijgt het taalniveau bij migranten. Gatz ziet daar een logische verklaring voor. “Brusselaars zien dat Nederlands de kortste weg naar werk is. Niet omdat ze Vlaming willen worden, maar omdat ze twee –of meertalig willen worden, om op die manier makkelijker aan werk te geraken.”

Men zal makkelijker meerdere talen spreken, maar niet allemaal perfect

Sven Gatz

Het onderzoek werd in zekere zin beïnvloed. Door de sterk gestegen Brusselse populatie is het moeilijk om het huidige niveau rationeel te vergelijken met dat van vroeger. “Een van de redenen waarom het Nederlands talig niveau daalde, is omdat er veel mensen uit de migratie zijn bijgekomen. Zij spreken dus geen Nederlands, maar ook geen Frans. We gaan makkelijk richting meertaligheid, maar met minder vaste kennis van een bepaalde taal.  Men zal makkelijker meerdere talen spreken, maar niet allemaal perfect.” 

Maatregelen

Hoe dan ook vindt Gatz dat er verandering moet komen. Er is een duidelijke probleemsituatie blootgesteld in het Franstalig onderwijs. “De kennis van het Nederlands in het Franstalig onderwijs is dramatisch. Minder dan 10% op 18 jaar tijd zegt dat ze goed Nederlands spreken. Volgens mij zijn de Franstaligen daar ook niet tevreden mee, dus ik wil niemand culpabiliseren. Maar daar moeten we wel iets aan doen.”

Die verandering zal er ook komen volgens Gatz. “In het volgende Brusselse regeerakkoord moet een plan rond meertaligheid komen onder Brusselaars en de twee gemeenschappen. Op die manier kan Brussel dat ook als een troef uitspelen. Er moeten maatregelen worden genomen, ook in het Franstalig onderwijs.” 

Meest gelezen