Video player inladen...

Theresa May blijft hopen op brexitdeal met inlegvel: “We moeten dit zo snel mogelijk geregeld krijgen”

De Britse premier Theresa May koestert nog altijd hoop dat ze haar brexitdeal door het Britse parlement kan loodsen. Uit gesprekken die ze vandaag in Brussel had, put May moed dat er een soort van inlegvel kan komen met extra verduidelijkingen. “Er ligt nog werk op de plank en we bekijken de komende dagen welke garanties het Britse parlement moet krijgen om de deal te kunnen goedkeuren.”

Inlegvel. Bij de discussie over het VN-migratiepact maakte het woord opgeld. Nederland heeft zo een document gebruikt om het pact goedgekeurd te krijgen in het Nederlandse parlement.

In een heel andere discussie, die over de brexit, duikt er weer een soort van inlegvel op: eentje met verduidelijkingen over de deal die premier Theresa May met de Europese Unie heeft gesloten om de boedelscheiding te regelen als het Verenigd Koninkrijk volgend jaar de unie verlaat.

Premier May wil zo een inlegvel vol verduidelijkingen over de deal schrijven om de Britse parlementsleden over de streep te trekken om haar deal toch goed te keuren.

Deze week stond het Britse parlement op het punt om te stemmen over de deal, en de deal mogelijk te verwerpen. May kon die stemming ternauwernood vermijden, maar dat werd haar geenszins in dank afgenomen. Binnen haar eigen partij werd er prompt een motie van wantrouwen gestemd, die ze uiteindelijk wel overleefde.

Backstop

Nu ze nog in het zadel zit, probeert May de deal te redden. Vanochtend voerde ze gesprekken met haar Europese collega’s tijdens een EU-top in Brussel. Daarin heeft May naar eigen zeggen de boodschap van het Britse parlement duidelijk overgebracht.

Die boodschap houdt in dat de parlementsleden extra garanties willen over de zogenoemde backstop, het mechanisme dat uitgewerkt is om te verhinderen dat er ooit een harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland.

De backstop bepaalt dat het Verenigd Koninkrijk en de EU een douane-unie zullen vormen als eind 2020, na het einde van de transitieperiode van de brexit, geen (handels)akkoord is dat een harde grens vermijdt. Zo een douane-unie is precies wat veel Britse parlementsleden willen vermijden, omdat die volgens hen tegen de geest van de brexit ingaat.

Geen garanties maar verduidelijkingen

Garanties lijkt May evenwel niet te krijgen van Europa. Dus wordt er aangestuurd op “verduidelijkingen”. Een inlegvel dus. Volgens May hebben de Europese leiders duidelijk gemaakt dat ze snel werk willen maken van de toekomstige relatie of een alternatieve regeling waarbij er geen harde grens komt, zodat de backstop niet geactiveerd moet worden. “Als dat al zou gebeuren, zou het alleen tijdelijk zijn en zou de EU zijn uiterste best doen om een andere regeling te treffen”, verzekert May.

“Ik heb altijd gezegd dat backstop geregeld moet zijn voor de brexit uitgevoerd zal worden. De EU heeft zich hieraan verbonden”, aldus May. “Maar parlementsleden zullen meer garanties moeten krijgen en dat heb ik vanochtend besproken met mijn EU-partners, onder wie Jean-Claude Juncker.”

Verschillende media meldden dat de EU geen genoegen zou nemen met de verduidelijking die May wil. “Maar uit mijn gesprekken met collega’s van vandaag blijkt dat verdere verduidelijking wel mogelijk is”, zegt May nu. “Er ligt nog werk op de plank en we bekijken de komende dagen welke garanties het Britse parlement moet krijgen om de deal te kunnen goedkeuren. Het is in het grootste belang van de Europeanen en de Britten dat we dit zo snel mogelijk regelen.”

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen