Albanese netwerk van mensensmokkelaars krijgt tot 10 jaar cel en hoge boetes

De Brugse rechtbank heeft een Albanees veroordeeld tot tien jaar cel, omdat hij de voorbije vijf jaar honderden transporten met vrachtwagens organiseerde. Minstens 90 slachtoffers betaalden heel wat geld voor een zitje in de cabine of voor een plek in de laadruimte. De rechtbank legde de bende ook meer dan 3,5 miljoen euro aan boetes op. 

14 leden van een Albanese mensensmokkelbende zouden de voorbije vijf jaar honderden transporten  georganiseerd hebben op parkings in gans West-Vlaanderen. “De broers en neven wisselden elkaar af op het terrein”, aldus advocate Julie Peelaers van het Federaal Migratiecentrum Myria. “Al jaren geleden zette de clan een goed geoliede mensensmokkelmachine op poten. Zonder betaling was er geen transport. Om te vermijden dat er sporen werden achtergelaten, moesten de slachtoffers plastieken zakken rond hun handen en voeten dragen. Zij werden in gevaar gebracht, puur uit geldgewin.”

In februari kwam het gerecht de bende op het spoor bij een observatie langs de E40 in Jabbeke. Toen twee wagens mensen naar de parking brachten, besloten ze hen te volgen. Uiteindelijk werden 13 transmigranten op een vrachtwagen gestopt. Vier vermeende mensensmokkelaars werden in de boeien geslagen, waaronder de 33-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur. De bende maakte immers gebruik van gegarandeerde transporten, waarbij de trucker op de hoogte was van de aanwezigheid van transmigranten in zijn oplegger. Voor een plekje in de cabine of de laadruimte van de truck, betaalden de slachtoffers heel wat geld.

Ook het kopstuk van de bende werd opgepakt: een 31-jarige man die minstens 90 slachtoffers naar het Verenigd Koninkrijk liet smokkelen. Zelfs baby’s van 2 maanden oud werden zonder verpinken in een vrachtwagen gestopt.

Om te vermijden dat er sporen werden achtergelaten, moesten de slachtoffers plastieken zakken rond hun handen en voeten dragen.

“Uit verklaringen van bendeleden, kunnen we opmaken dat de bende al vijf jaar lang aan het werk was”, sprak procureur Frank Demeester. “Het voormalige Formule 1-hotel in Gent was, zoals vaak in smokkeldossiers, hun uitvalsbasis.”

De leider werd tot tien jaar cel veroordeeld. De man verzet zich tegen z’n uitlevering en zit nog steeds in een Britse gevangenis. Twee anderen kregen 8 jaar cel. De smokkelaars die onder meer op de snelwegparkings in Jabbeke, Mannekensvere en Westkerke actief werden veroordeeld tot celstraffen tussen 30 maanden en 6 jaar. In totaal moest de bende een hoge boete van 3.512.000 euro betalen.

Meest gelezen