Video player inladen...

Klimaatwetenschapper Van Ypersele schrijft emotionele brief aan achterkleinkinderen

Klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele heeft nog eens zijn opvallende brief gepost met een emotionele oproep aan de beleidsmakers, voor meer en snellere actie tegen de klimaatverandering. In een brief aan zijn achterkleinkinderen schrijft hij dat hij "niet weet hoe het met jullie zal gaan in 2118, want we zijn de enige tak waarop we kunnen zitten in het zonnestelsel aan het afzagen". 

Van Ypersele deelt al lang de bezorgheid over de toekomst van onze aarde en de klimaatverandering met andere wetenschappers. Hij schrijft nu een brief die zijn achterkleinkinderen over 100 jaar, in 2118, mogen openen. "Op het moment dat ik dit schrijf weet ik niet hoe het met de wereld zal gaan rond jullie", schrijft hij. "De mensheid beseft niet genoeg in welke impasse wij beland zijn." 

Ik vrees dat de mensheid niet snel genoeg beseft in welke impasse wij beland zijn

Al 40 jaar werkt hij rond de toekomst van het klimaat, maar "te weinig wordt er naar ons geluisterd, te weinig wordt er gehandeld. Maar door de atmosfeer te blijven gebruiken als CO2-vuilnisbak, waardoor we de isolerende deken rond de aarde steeds dikker maken, zagen we wel de enige tak af waarop we kunnen zitten in het zonnestelsel." 

Van Ypersele betreurt de kortetermijnvisies en het gebrek aan moed van veel beleidsmakers: "Velen houden nog vast aan oude gewoontes, hun oude technologieën en hun treurige filosofieën: "Na mij mag de zondvloed komen, als ik het maar goed heb.""

(lees door onder de tweet)

"We moeten veel sneller bijsturen dan we nu doen"

Van Ypersele schreef de brief begin deze maand in het Frans, nog voor de start van de klimaatconferentie in Katowice, maar postte gisterenavond nog eens een Nederlandstalige versie op Twitter. Vandaag worden de slotconclusies verwacht in Polen. Van Ypersele roept de beleidsmakers daar dus nog maar eens op om er te durven voor gaan. 

Er gebeurt nog altijd veel te weinig om een drastische omslag te bewerkstelligen in ons klimaatbeleid en de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen als steenkool, olie en gas drastisch te verminderen, beklemtonen wetenschappers. Het is al vaak gezegd, maar er gebeurt in de dagdagelijkse praktijk nog altijd veel te weinig vergeleken met de hoogdringendheid, iets wat onlangs ook nog bleek uit het anderhalvegraadrapport. Als het zo doorgaat, zal de wereld drastisch veranderen door de opwarming. Niemand weet precies waar de klimaatverandering dan zal eindigen. (lees door onder de foto)

Ik hoop dat dit snel zal veranderen. Ik weet dat het mogelijk is

Van Ypersele blijft optimistisch: "Ik hoop dat dit zal veranderen, en snel. Ik weet dat het mogelijk is. Want er zijn ook mensen die in het hart geraakt zijn door de situatie, en ze zijn met veel."  

Wetenschappers zeggen dat we veel sneller moeten bijsturen dan we nu doen. Zo kan de opwarming - die nu aan ongeveer 1 graad Celsius zit tegenover de periode voor de industriële revolutie - alsnog beperkt blijven tot 1,5 of 2 graden. Tenminste, als er snel genoeg een grote omslag komt. 

Video player inladen...

Meest gelezen