Veiling Leopold II-memorabilia brengt 44.200 euro op

Een nooit eerder geziene collectie van Leopold II-memorabilia is vrijdag in Brussel voor 44.200 euro onder de hamer gegaan. De collectie was geschat op een waarde van 30.000 euro. Het topstuk was een bundel brieven die koning Leopold II schreef en kreeg van zijn minnares Cléo de Mérode.

Een gevarieerde collectie Leopold II-memorabilia is vanmiddag in Brussel onder de hamer gegaan voor 44.200 euro, zowat de helft meer dan de oorspronkelijk geschatte waarde.

Royalty-liefhebbers, verzamelaars en liefhebbers van satire konden hun hart ophalen aan de uitzonderlijke collectie van honderden zeldzame karikaturen, foto's, tekeningen of beeldjes die Leopold II als onderwerp hadden. De meest uitzonderlijke items waren verschillende reclameaffiches waarbij Leopold II en zijn vader Leopold I publiciteit maken voor sigaretten en likeur. Of de vorsten daarvoor vergoed werden is niet helemaal duidelijk.

IDC

Het duurste lot uit de collectie bleek een bundel brieven die Leopold II schreef en kreeg van zijn minnares Cléo de Mérode. Ze werden afgeklopt op 3.200 euro.

"De collectie toont een uniek beeld van koning Leopold II dat veel Belgen niet kennen, één dat verder gaat dan de klassieke geschiedenisboeken. Het is mooi om te zien dat zoveel verzamelaars hier interesse voor tonen", zei Henri Godts, expert bij Arenberg Auctions.

De collectie was een verzameling van Eric Van den Abeele, achterkleinzoon van Jules Thiriar, de lijfarts en vertrouwenspersoon van Leopold II.

IDC

Meest gelezen