MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

Voor tweede nacht op rij betogingen tegen "slavenwet" in Hongarije

Duizenden mensen zijn voor een tweede nacht op rij op straat gekomen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, om te betogen tegen de zogenoemde "slavenwet". Volgens een nieuwe wet, die eergisteren werd goedgekeurd in het parlement, kunnen Hongaren door hun werkgever verplicht worden om 400 uur per jaar over te werken. "Een slag in het gezicht van de werknemers", klinkt het.

De mars van betogers verzamelde net als de dag ervoor massaal voor het Hongaarse parlement. Ook voor het hoofdkwartier van Fidesz, de politieke partij van de Hongaarse premier Viktor Orban, vonden protesten plaats. Leuzen als "Orban, ga naar de hel" en "Vuil Fidesz" weerklonken in de straten.

De betogingen verliepen in eerste instantie vrij rustig, maar al snel greep de politie opnieuw naar traangas om de boze massa in toom te houden. In totaal werden sinds gisteren al 35 mensen gearresteerd naar aanleiding van de protesten. Vijf politieagenten geraakten ook gewond, omdat ze door betogers onder meer bestookt werden met gas, eieren, bierblikjes en andere voorwerpen, zo meldt de Hongaarse politie.

"Slavenwet"

De onrust in Boedapest is er gekomen als gevolg van een wet die eergisteren door het Hongaarse parlement werd goedgekeurd. Volgens wat door betogers wordt bestempeld als "de slavenwet" mogen werkgevers vanaf heden eisen van hun werknemers dat ze 400 uur per jaar overwerken. Voordien was dat nog 250 uur.

Ook moeten die overuren vanaf heden slechts binnen drie jaar worden afbetaald, terwijl dat voordien nog binnen het jaar moest gebeuren. Orbans partij pareert de kritiek en zegt dat de nieuwe wet noodzakelijk is voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Samen met die omstreden "slavenwet", keurde het parlement ook een wet goed die politieke machthebbers meer controle geeft over de benoeming van rechters. Er zouden aparte rechtbanken worden opgericht om de overheid te controleren, maar die zouden wel onder het directe gezag komen te staan van de minister van Justitie. Tegenstanders zien het als een zoveelste poging van Orban om de rechterlijke macht in te perken.

Meest gelezen