Video player inladen...

Waarom voeren de vakbonden vandaag actie? "Pensioen, zware beroepen en koopkracht"

Over het hele land houden de vakbonden vandaag een "nationale actiedag" tegen de regering en de werkgevers. Vooral in de industriële sectoren, zoals de metaal- en textielsector, zullen heel wat bedrijven minder of niets produceren. Maar waarom wordt er precies gestaakt? "De pensioenmaatregelen van de regering, het mislukt overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht," zeggen de vakbonden. 

Bij de werknemers is er ten eerste grote onvrede over de koopkracht. Vooral de laatste weken is de onrust daarover gegroeid, onder invloed van de acties van de 'gele hesjes'. "Wij willen van werkgevers de garantie krijgen dat we onze koopkracht kunnen verbeteren," zegt Werner Van Heetvelde van de socialistische vakbond.

Maar ook het afspringen van het overleg over de zware beroepen wordt de werkgevers zwaar aangerekend. "Mensen moeten vroeger kunnen stoppen met werken als ze in een moeilijke situatie zitten, als ze een lange carrière hebben gehad of als ze vuil, zwaar en moeilijk werk doen," benadrukt Van Heetvelde.

Daarom ook dat de metaal-, textiel- en voedingsbedrijven voorop lopen in de actie. De werknemers in die bedrijven oefenen zwaar werk uit en tillen zwaar aan het mislukt overleg over de zware beroepen. "Heel wat mensen uit de voedingssector werken in koude cellen, frigo’s en diepvriezers," zegt Pia Stalpaert van de christelijke vakbond. "Er is bewezen dat dit zeer nefast is voor de gezondheid van mensen en dit is niet te doen tot 67 jaar. Onze mensen staan nu letterlijk en figuurlijk in de kou." 

De mensen uit de voedingssector staan letterlijk en figuurlijk in de kou

Pia Stalpaert van de Christelijke Vakbond

Tot slot willen de werknemers ook een goede pensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep. "Wij hadden gehoopt om een goede pensioenregeling te krijgen voor mensen in het kader van een zwaar beroep, maar die onderhandelingen zijn afgesprongen," vervolgt Stalpaert.  

Meest gelezen