Zwaardere straf in beroep voor schutter van "fitnessmoord" in Dadizele

De schutter die in de zomer van 2016 een 20-jarige man doodschoot tijdens een mislukte drugsdeal in Dadizele, krijgt in beroep een zwaardere straf. Het hof van beroep heeft hem nu veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar voor doodslag en nog eens 40 maanden voor drugsfeiten. In eerste aanleg was dat nog 5 jaar voor doodslag en 12 maanden voor drugsfeiten.

In de zomer van 2016 liep een drugsdeal in Dadizele helemaal uit de hand. Vier West-Vlaamse twintigers wilden cannabis verkopen aan drie mannen uit Antwerpen. Ze leerden elkaar kennen via een internetforum. De Antwerpenaren trokken naar West-Vlaanderen met de bedoeling om een rip-deal te plegen. Dat wil zeggen dat ze van plan waren om de drugs mee te nemen zonder te betalen. Ze hadden ook vals geld mee.

De deal verliep zeer gespannen. Op een bepaald moment haalde het trio uit Antwerpen een wapenstok en een alarmpistool boven, waarop één van de West-Vlaamse mannen schoot op één van Antwerpenaren.

In eerste aanleg werd de schutter nog veroordeeld tot vijf jaar cel voor doodslag en 12 maanden cel voor drugsfeiten. In beroep krijgt hij een zwaardere straf: 12 jaar cel voor doodslag en 40 maanden voor drugsfeiten. Ook zijn twee medebeklaagden krijgen een zwaardere straf in beroep.

De advocaat van de schutter had de vrijspraak gevraagd op grond van wettige zelfverdediging. "Toen Tom die klik van de matrak hoorde, dacht hij dat hij ging beschoten worden. Daarom schoot hij in de richting van de ‘klik’." Wettige zelfverdediging dus, volgens zijn advocaat. "Hij heeft de zelfbeheersing verloren, hij is geen robot.” Maar de rechtbank is die redenering dus niet gevolgd.

Meest gelezen