Videospeler inladen...

Verrassing in Gent: niet Christophe Peeters, wel Sami Souguir schepen voor Open VLD

Christophe Peeters wordt dan toch geen schepen voor Open VLD in Gent. In de plaats komt Sami Souguir, is beslist door het partijbestuur. Ook Groen heeft nu alle schepenambten toegewezen.

Eind november kwam Open VLD'er Mathias De Clercq met een akkoord naar buiten: hij wordt burgemeester van Gent en zal de stad besturen in een coalitie met Open VLD, het kartel SP.A-Groen en CD&V. De bevoegdheden werden al verdeeld, maar namen van schepenen waren er nog niet. 

Hoe dan ook: dat Christophe Peeters schepen zou worden voor Open VLD leek een evidentie. Hij is al achtien jaar schepen in de stad en is een van de zwaargewichten binnen de partij. 

Maar volgens Open VLD waren het de partijleden die mochten beslissen - via stemming - over de schepenposten. "Elk verkozen lid kon zich kandidaat stellen. Ik heb dat ook gedaan", zegt Souguir aan VRT NWS. "Ik heb het vertrouwen gekregen van het bestuur en daar ben ik fier over."

Souguir wordt onder meer schepen voor Cultuur. "Daar kijk ik naar uit. Wij zijn een diverse stad. Een derde van alle Gentenaars heeft een migratieachtergrond, net als ik. Mensen samenbrengen, dat lijkt me een boeiende uitdaging."

Ook Groen heeft nog twee schepenen aangeduid. Het gaat om Bram Van Braeckevelt, huidig fractieleider in de gemeenteraad, en Hafsa El-Bazioui, die pas na 3 jaar haar intrede in het schepencollege maakt als opvolger van schepen van Feestelijkheden en Facility Management Annelies Storms (SP.A) die de eerste drie jaar schepen is.  

Het draait allemaal om durf

Mathias De Clercq (Open VLD), toekomstig burgemeester Gent

"Ambitieus, positief en toekomstgericht": zo ziet het Gentse bestuursakkoord eruit volgens toekomstig burgemeester Mathias De Clercq.  Gent moet volgens hem de technologiehoofdstad van Europa worden, de Europese jeugdhoofdstad in 2024 en de culturele hoofdstad in 2030. "Het draait allemaal om durf", aldus De Clercq. 

Meest gelezen