Cocof dient belangenconflict in tegen Vlaams inschrijvingsdecreet

Het Parlement van de Franstalige Brusselaars, de Franse Gemeenschapscommissie of Cocof, heeft vrijdagnamiddag unaniem een motie goedgekeurd om de procedure van belangenconflict te starten tegen het voorstel van inschrijvingsdecreet in het Vlaams onderwijs. Dat meldt Caroline Désir (PS) op Twitter. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits reageert "zwaar ontgoocheld". Door het belangenconflict dreigen de nieuw Vlaamse inschrijvingsregels vertraging op te lopen en dreigt het fenomeen van het "schoolkamperen" nog een jaar langer te duren.

In september 2018 bereikten de Vlaamse meerderheidspartijen een moeizaam compromis over het nieuwe inschrijvingsdecreet. Dat decreet regelt de schoolinschrijvingen en moet komaf maken met het "schoolkamperen". Specifiek voor Brussel trekt Vlaanderen de voorrang voor Nederlandstaligen op van 55 naar 65 procent. Daarbovenop krijgen leerlingen die al negen jaar schoolliepen in het Nederlandstalig basisonderwijs ook nog een voorrang van 15 procent in het secundair onderwijs.

Dat komt volgens de Cocof neer op een voorrang van 80 procent. Caroline Désir wijst er ook nog op dat heel wat Brusselse kinderen thuis noch Frans, noch Nederlands spreken. Zij zouden voor het PS-parlementslid zowel in het Franstalig als het Nederlandstalig onderwijs terecht moeten kunnen.

Door de procedure van het belangenconflict ligt de parlementaire procedure van de tekst in het Vlaams Parlement in principe voor een periode van 60 dagen stil. Dat is een lelijke streep door de rekening van de Vlaamse plannen. Bedoeling was dat het decreet nog voor het kerstreces zou gestemd worden in het Vlaams Parlement. Scholen zijn zich ook volop aan het voorbereiden. Zo moeten scholen in principe tegen eind januari laten weten of ze meestappen in het systeem van het digitaal aanmelden.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is dan ook "zwaar ontgoocheld" over de beslissing van de Franse Gemeenschapscommissie. "Door het belangenconflict zullen er dit schooljaar nog steeds Nederlandstalige leerlingen in Brussel uit de boot vallen en zal er in Vlaanderen geen einde komen aan de kampeerrijen en dat is bijzonder spijtig voor het hele onderwijsveld", zegt de CD&V-minister in een reactie aan Belga.

Ook N-VA-parlementslid Kris Van Dijck, een van de indieners van het decreet, reageert "bijzonder ontstemd" op de beslissing van de Cocof. "Dit is echt totaal ongehoord. Ik snap echt niet waar hun belangen zouden geschaad worden. Dat ze vanuit een andere democratie, vanuit een Brusselse ivoren toren, beslissen om zo'n belangrijk decreet voor het Vlaamse onderwijsveld te blokkeren, is onbegrijpelijk. Hiermee blokkeert een groep 'pasjakroeten' (nietsnutten, red.) een decreet waar heel lang en hard aan gewerkt is en waar veel scholen zich op aan het voorbereiden zijn".

Volgens Van Dijck is de verhoogde voorrangsregel voor Brussel ook afgetoetst bij de Raad van State. "Die heeft enkel aangedrongen op een betere motivatie in de memorie van toelichting. Dat hebben we ook rigoureus gedaan", zegt hij aan Belga.

"Het is bijzonder spijtig dat de Cocof meteen naar dit ultiem wapen grijpt", vult Open Vld-onderwijsspecialist Jo de Ro aan. Hij suggereert om het Brusselse luik eventueel uit het decreet te halen. Op die manier zou kunnen vermeden worden dat het belangenconflict de nieuwe inschrijvingsregels in de rest van Vlaanderen blokkeert. "Dat moeten we echt proberen te vermijden", klinkt het.

De Ro wijst ook op de grote inspanningen die Vlaanderen gedaan heeft in het Brussels onderwijs. "De Cocof zou beter zelf grotere inspanningen doen", klinkt het. Ook minister Crevits zet de Vlaamse investeringen in de verf: "Vanuit Vlaanderen hebben we deze legislatuur al 169 miljoen euro geïnvesteerd in scholenbouw in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Om de capaciteit op Nederlandstalige scholen uit te breiden werd er sinds 2010 al ruim 70 miljoen euro geïnvesteerd en voor de komende jaren komt daar nog eens bijna 10 miljoen euro bij. Zo werden 2.000 extra plaatsen in de klas gecreëerd. Voor 2019 komen daar nog eens 2.000 extra plaatsen bij".

Meest gelezen