Video player inladen...

"Girl" wint Prijs van de Europese Ontdekking op de European Film Awards

"Girl", de debuutfilm van de Gentse regisseur Lukas Dhont, heeft de Prijs van de Europese Ontdekking gewonnen op de European Film Awards in de Zuid-Spaanse stad Sevilla. De hoofdprijs voor beste film ging naar "Cold War" van de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski. De European Film Awards worden beschouwd als de Europese versie van de Oscars.

Lukas Dhont droeg tijdens zijn dankwoord de prijs op aan twee "heel speciale mensen", namelijk hoofdrolspeler Victor Polster en Nora Monsecour, het meisje op wie "Girl" is gebaseerd. De film is het verhaal van een meisje in een jongenslichaam - een transgender - dat ballerina wil worden. Op het Filmfestival van Cannes won "Girl" ook al de Caméra d'Or, de prijs voor de beste debuutfilm.

Twee nominaties niet verzilverd

De film van Dhont was ook genomineerd voor de prijs voor beste Europese film, maar die gaat naar "Cold War" van de Poolse Brit Pawel Pawlikowski. "Cold War" is de grote winnaar van de European Film Awards. Naast de hoofdprijs, wist het drama nog vier prijzen binnen te halen: die van beste regie, beste scenario, beste actrice (Joanna Kulig) en beste montage. Bekijk hier de trailer. 

Hoofdrolspeler uit "Girl" Victor Polster was ook genomineerd voor de prijs voor beste acteur, maar die award is gewonnen door  de Italiaanse acteur Marcello Fonte voor zijn rol in "Dogman". "Dogman" kreeg ook de prijzen voor de beste kostuums en beste make up. Bekijk hier de trailer. 

Enkele andere opvallende prijzen

De beste Europese komische film van het jaar is "The Death of Stalin", een Frans-Brits-Belgische coproductie. Het cynische "The Death of Stalin" is geregisseerd door Armando Ianucci. In de cast zitten bekende namen als Michael Palin en Steve Buscemi. De Belgische inbreng kwam van het Brusselse productiehuis La Compagnie Cinématographique.

De Spaanse actrice Carmen Maura, die onder meer rollen heeft gespeeld in verschillende films van de bekende regisseur Pedro Almodóvar, heeft de EFA Lifetime Achievement Award gekregen voor haar hele carrière. Maura speelde onder meer in "Entre tinieblas", "Matador", "La ley del deseo" en "Mujeres al borde de un ataque de nervios ("Vrouwen aan de rand van een zenuwcrisis", nvdr.).

De Frans-Griekse regisseur Costa-Gavras heeft een ere-award gekregen. Costa-Gavras heeft onder meer "Z", "L'Aveu" en "Missing" geregisseerd.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Video player inladen...

Meest gelezen