Jonas Roosens

Jan Jambon: "Vlaams minister-president? Zou een grote eer zijn"

Jan Jambon is meer dan geïnteresseerd om de Vlaamse regering te gaan leiden. En voorzitter Bart De Wever bevestigde in "De afspraak op vrijdag" dat er wel degelijk scenario's op tafel liggen om Geert Bourgeois te vervangen door de man die net ontslag nam als federaal vicepremier.

In Het Nieuwsblad zegt Jan Jambon dat hij er wel zin in heeft om straks Geert Bourgeois op te volgen op het Martelarenplein. "Voor de Vlaams-nationalist die ik ben, zou het in elk geval een grote eer zijn."

Niet dat Jambon openlijk postuleert naar de job, er is nog wel wat voorbehoud.  De lijstvorming bijvoorbeeld: staat Jambon op een Vlaamse of toch een federale lijst? Of de wensen van Bourgeois zelf. "De logica lijkt me dat Geert Bourgeois zijn functie verderzet", zo zegt Jambon vandaag in Het Nieuwsblad.

En net zo goed wil hij straks opnieuw minister van Binnenlandse Zaken worden.  "Als we er de volgende keer weer bij zijn, zou ik aan Bart De Wever vragen om opnieuw te vechten voor Binnenlandse Zaken, en dan zou ik dat heel graag verder doen.”

De Wever bevestigt: "Eén van de pistes"

Het Laatste Nieuws had vrijdag al geschreven dat er een scenario op tafel ligt, waarbij Jambon inderdaad Vlaams minister-president zou worden. Voor Geert Bourgeois rest dan een exit als lijsttrekker voor Europa - wat hij zelf niet zou willen - of als voorzitter van het Vlaams parlement. 

Bart De Wever bevestigt dat, maar noemde het in "De afspraak op vrijdag"  ook maar "één van de pistes". Duidelijk is dat not amused is over het lek naar de krant. "Onprofessioneel", noemde hij dat. 

Meest gelezen