Videospeler inladen...

"Netwalks": een gezond medicijn voor ondernemers tegen dreigende burn-out

Te weinig diepgang in de gesprekken, te veel ongezonde hapjes en te veel alcohol. Zo zien de netwerkevenementen voor bedrijfsleiders er soms uit. En intussen ervaren die eindbeslissers binnen hun eigen bedrijf wel een grote prestatiedruk en dreigen ze tegen een burn-out aan te lopen. De werkgeversorganisatie VKW Limburg komt nu met een alternatieve vorm van netwerken:  de netwalks. Eén vrijdagochtend per maand trekt een vaste groep van een 30-tal bedrijfsleiders de wandelschoenen aan. Ook een coach en psycholoog stappen mee. 

Tijdens de wandeling door het winterse bos krijgen we heel openhartige bedrijfsleiders te horen. Hans Wilmots, bijvoorbeeld, geeft toe dat hij 3 jaar geleden moest vaststellen dat het zo niet meer verder ging. "Ik had het gevoel dat ik tegen een muur opliep. Ik was te veel aan het werk en kreeg problemen niet meer opgelost. Mijn levensstijl was zoals die van veel ondernemers: niet gezond, met veel tafelen en wijn drinken.” Hans Wilmots staat als CEO van BDO Belgium aan het hoofd van meer dan 500 werknemers in 9 accountancy-kantoren in het land. In de tijd dat het op persoonlijk vlak voor hem de verkeerde kant op ging ontmoette hij Paul Van den Bosch, de coach die Sven Nys naar de top bracht. 

Vijf regels kreeg ik: ga wandelen, minder eten, minder drinken, meer slapen en minder werken

“Vijf regels kreeg ik van hem: ga wandelen, minder eten, minder drinken, meer slapen en minder werken. Die man heeft mij ongelooflijk geholpen. Ik ben toen op enkele maanden tijd spectaculair afgevallen. Sindsdien zet ik gemiddeld 9.000 stappen per dag, en dat lukt makkelijk omdat ik wandelvergaderingen houd. Collega’s op het werk die een afspraak van een uur met mij hebben staan met hun jas klaar, ze weten dat we naar buiten gaan”, lacht Hans Wilmots. "Die wandeling levert altijd een goed gesprek op, verloopt minder gespannen dan op kantoor en laat meer creativiteit toe. Wandelen maakt dingen los." 

Die overtuiging deelt ook Niels Fabry die aan het hoofd staat van interieurbedrijf Romulus en Remus. “Een wandeling geeft energie en inspiratie. De gesprekken die je al wandelend voert zijn diepgaander en het gebrek aan oogcontact maakt dat het gesprek natuurlijker verloopt." Bovendien is wandelen gewoon gezond. “Ik was te dik en wilde iets doen aan mijn gezondheid.”

De gesprekken die je al wandelend voert zijn diepgaander en het gebrek aan oogcontact maakt dat het gesprek natuurlijker verloopt

Om deze ervaring te kunnen delen startte de werkgeversorganisatie VKW Limburg de “netw@lks” op: een combinatie van wandelen en netwerken. Daarmee biedt ze een alternatief voor de klassieke netwerkevenementen die ze overigens ook overvloedig aanbiedt. “Uit sessies waarin we rond burn-out werken merken we dat er veel vraag is naar diepgaandere gesprekken”, zegt directeur Koen Hendrix. “Ondernemers kunnen wel succesvol zijn, maar voelen zich daarom niet altijd zo. Soms schrikken we ervan hoeveel ondernemers met een dreigende burn-out kampen. Maar ze kunnen zich in hun rol van ondernemer niet zo makkelijk kwetsbaar opstellen. Binnen onze organisatie, waarin we discretie hoog in het vaandel voeren, kan dat wel.”

De groep ondernemers van het VKW maakt maandelijks op een vrijdagochtend een stevige wandeling van bijna 10 kilometer, bewust tijdens de kantooruren. “Mensen verplichten zichzelf om hier tijd voor vrij te maken. En we zien dat het echt werkt. In het begin leek het misschien gewoon een wandelclubje, maar nu willen meer leden aansluiten. We houden de groep wandelaars evenwel beperkt tot een 30-tal.”  

Iedereen loopt hier met zijn stevige schoenen door dezelfde modder. En de aanwezigheid van een psycholoog helpt het het taboe rond psychische hulpverlening te verlagen

Telkens lopen ook psychologen en coaches mee. Sarah Hertens is één van hen. “Veel ondernemers vinden moeilijker gelijkgezinden om over hun problemen te praten. Het kan niet met medewerkers en de druk om binnen het bedrijf succesvol te zijn en te presteren is groot. Tijdens wandelingen als deze is er wel ruimte voor diepgaandere gesprekken en kunnen ondernemers echt goede relaties met mekaar opbouwen.” 

De psycholoog gelooft ook dat je echte identiteit tijdens zo’n wandeling meer ruimte krijgt. “Je kan je hier niet verbergen achter een maatpak of in een outfit met schoenen met hakjes. Iedereen loopt hier met zijn stevige schoenen door dezelfde modder. En de aanwezigheid van een psycholoog helpt het het taboe rond psychische hulpverlening te verlagen.”

Bekijk hieronder de reportage (met muziek van Kim In the Middle, As you are):

Videospeler inladen...

Meest gelezen