Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Obamacare ongrondwettelijk, oordeelt rechter in Texas

De hervorming van de Amerikaanse ziekteverzekering, bekend als Obamacare, is ongrondwettelijk. Dat heeft een rechter in Texas geoordeeld. Het zogenoemde "individueel mandaat" van de wet, dat boetes oplegt aan Amerikaanse burgers die geen ziekteverzekering willen, gaat in tegen een in 2017 aangenomen wijziging van de belastingswetgeving.

De zaak werd aangespannen door een twintigtal Republikeinse gouverneurs en procureurs. Een groep van Democratische ambtsgenoten heeft intussen al aangekondigd dat ze bij het Hooggerechtshof een nieuwe zaak zullen aanspannen.

In 2012 al bevestigde het Hooggerechtshof het individueel mandaat, als een belasting die het Congres mag heffen. Maar het door de Republikeinen gedomineerde Congres schafte de boete vorig jaar af. De Republikeinen die de zaak aanspanden argumenteerden daarom dat er niet langer een wettelijke basis is voor de beslissing van het Hooggerechtshof uit 2012.

Trump: "Geweldig nieuws voor Amerika"

Binnen de Republikeinse Partij bestaat al veel langer verzet tegen Obamacare, ook bekend als de Affordable Care Act, die miljoenen Amerikanen toegang gaf tot een ziekteverzekering. De toenmalige president slaagde erin de wet in 2010 goedgekeurd te krijgen.

De huidige president Donald Trump heeft al verheugd gereageerd op de beslissing van de rechtbank. "Wow, maar niet verrassend. Een hoog gewaardeerde rechter in Texas heeft Obamacare ONGRONDWETTELIJK genoemd. Geweldig nieuws voor Amerika!"

Er wordt niet verwacht dat deze beslissing van de rechtbank in Texas een onmiddellijk effect zal hebben.

Meest gelezen