Videospeler inladen...

Oekraïense kerk rukt zich los van Rusland en "drinkt niet langer Moskous gif uit Russische kelk" 

In Oekraïne is een nieuwe orthodoxe kerk gesticht. Tijdens een bisschoppensynode in de hoofdstad Kiev stemden de leiders van de Oekraïense orthodoxe kerk in met een verenigde nationale kerk, onafhankelijk van de patriarch van Moskou. "Oekraïne zal niet langer Moskous gif drinken uit een Russische kelk", zei president Petro Porosjenko.

De Oekraïense orthodoxe kerk heeft zich nu definitief losgemaakt van de Russisch-orthodoxe kerk. De bisschoppen van twee orthodoxe Kerken stemden vóór. De derde orthodoxe kerk in Oekraïne, die Moskou trouw blijft, boycotte de bijeenkomst van bisschoppen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko had erg geijverd voor een nationale kerk, los van Rusland. "Dit is een kerk zonder Poetin", sprak hij vandaag. "Deze heilige dag zal de geschiedenis ingaan als die van de oprichting van een verenigde, onafhankelijke kerk in Oekraïne. De dag van onze definitieve onafhankelijkheid van Rusland."

Porosjenko stelde aan de verzamelde menigte in Kiev ook de leider van de nieuwe Kerk voor, monseigneur Epifani.

Volgende maand officiële erkenning

De hoogste autoriteit van de orthodoxe Kerk, het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (Istanbul), zal de Oekraïense kerk in januari officieel erkennen.

Twee maanden geleden besliste het patriarchaat van Constantinopel, de orthodoxe moederkerk, om een onafhankelijke orthodoxe kerk in Oekraïne toe te laten. Rusland reageerde woedend en brak daarop met Constantinopel.

De kerkelijke afsplitsing speelt tegen de achtergrond van de Russisch-Oekraïense spanningen, gestart met de aanhechting van de Krim door Rusland in 2014.

Meest gelezen