Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oerconservatieve begrotingsdirecteur Witte Huis wordt stafchef president Trump

Mick Mulvaney, de begrotingsdirecteur van het Witte Huis, wordt vanaf januari de nieuwe stafchef van president Trump. Hij volgt John Kelly op en wordt al de derde stafchef in minder dan twee jaar tijd. Mulvaney staat bekend als uiterst conservatief.

President Trump kondigde de personeelswissel aan via Twitter. Hij zegt dat hij ernaar uitkijkt om samen te werken met Mulvaney. De aanstelling is in principe tijdelijk, maar een einddatum is er voorlopig niet gegeven. 

Volgens correspondent Björn Soenens was het niet makkelijk om iemand te vinden voor de job. "Het is al de derde stafchef op minder dan twee jaar tijd. Het is een hondenbaan. Dit is een Witte Huis waar veel tumult heerst. De twee vorige stafchefs zijn er niet in geslaagd om een einde te maken aan de chaos en om de president te managen. Mick Mulvaney zou Trump gezegd hebben dat hij de staf wil managen en niet de president. En dat zou in goede aarde gevallen zijn, want Trump wordt niet graag aan de leiband gehouden."

De stafchef is het hoofd van het personeel in het Witte Huis. Hij beheert de agenda van de president en bepaalt wie er toegang krijgt tot de president en waar hij meer of minder aandacht aan moet besteden.

Oerconservatief

Mulvaney is een van de meest conservatieve stemmen in de regering van Trump. "Dat zegt hij ook zelf," zegt Soenens. "In de begroting probeerde hij om subsidies voor goedkope maaltijden voor Amerikanen af te schaffen, hij liet de begroting stijgen voor defensie en het leger en was de architect achter een grote hakbijloperatie bij ministeries zoals Buitenlandse Zaken en het Milieuagentschap."

De vervanging van Kelly door Mulvaney komt er na de tussentijdse parlementsverkiezingen, waarbij de Democraten een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben heroverd. Maar of Mulvaney de man zal zijn die deals kan sluiten met de Democraten in het nieuwe Huis is twijfelachtig, zegt Björn Soenens: "Bij de Democraten ligt Mulvaney absoluut niet goed. Hij was vroeger Congreslid, lid van de Tea Party. Hij hielp mee een government shutdown te bewerkstelligen, het sluiten van de overheid onder de Obama-regering." 

Meest gelezen