Copyright 2018 the Associated Press. All Rights Reserved.

Opnieuw ontslag in beleidsploeg Trump: minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke vertrekt

Er is opnieuw een vertrek aangekondigd binnen de regering van de Amerikaanse president Donald Trump. Minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke stapt aan het einde van het jaar op. Dat meldt de president op Twitter. Volgende week wordt bekendgemaakt wie zijn opvolger wordt.

"Minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke verlaat de regering aan het einde van het jaar na na bijna twee jaar. Ryan heeft veel bereikt tijdens zijn ambtstermijn en ik wil hem danken voor zijn dienst aan onze Natie", schrijft president Trump op Twitter.

Een reden voor het vertrek wordt niet gegeven. Zinke was wel verre van onbesproken. Er lopen een aantal ethische onderzoeken naar hem, onder meer naar zijn reisuitgaven, en naar ongehoorde politieke activiteiten en mogelijke belangenvermenging. 

Deze nieuwe wijziging in de entourage van president Trump volgt op zijn aanstelling gisteren van de ultraconservatief Mick Mulvaney als kabinetschef ad interim, ter vervanging van John Kelly.

Zinke was omstreden

Ryan Zinke was een relatief onbekende nieuwkomer toen hij werd aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken. De gewezen commandant van de elite-eenheid Navy Seals was op dat moment Republikeins volksvertegenwoordiger voor de staat Montana. 

Het departement Binnenlandse Zaken, dat ruim 70.000 werknemers telt, heeft meer dan 20 procent van het federale staatsgebied onder zijn vleugels, waaronder nationale parken zoals Yosemite en Yellowstone. Ook de betrekkingen met de Native Americans vallen onder de bevoegdheden van het ministerie.

Als minister van Binnenlandse Zaken maakte Zinke een aantal natuurbeschermingswetten van de vorige regering-Obama ongedaan. Zinke, die wat het klimaat betreft volledig op de lijn van president Trump staat, was ook een groot voorstander van het gebruik van fossiele brandstoffen. Milieu-organisaties namen hem onder vuur omdat hij oliewinning toestond in het Noordpoolgebied. 

Meest gelezen