Videospeler inladen...

Opnieuw protest gele hesjes in Frankrijk, maar veel minder betogers dan voorbije weken

In Frankrijk houden de gele hesjes voor het vijfde weekend op rij demonstraties, maar hun aantal is sterk teruggelopen, nadat president Macron vorige week een aantal toegevingen had gedaan. In Parijs is de politie opnieuw massaal aanwezig en zette ze in de vooravond traangas en het waterkanon in tegen betogers die met projectielen gooiden. Maar al is de actiedag tot dusver kalm verlopen.

Kort na 8 uur kwamen de eerste gele hesjes aan op de Champs Elysées in Parijs, maar zij zijn met veel minder dan de voorbije weken. Er is slechts sprake van zo'n 2.200 actievoerders in de hoofdstad, terwijl dat er vorige week nog 10.000 waren.

"Een zwakkere opkomst, en dus ook een zwakkere opkomst van herrieschoppers", zegt de politie van de hoofdstad.

De ordediensten waren wel al vroeg massaal aanwezig bij de Arc de Triomphe, waar twee weken geleden grote schade werd aangericht. In Parijs zijn opnieuw 8.000 agenten en gendarmes ingezet. In heel Frankrijk zijn dat er 69.000.

Voorlopig zijn ruim 150 actievoerders opgepakt, terwijl dat er vorige week tegen het einde van de dag bijna 2.000 waren.

Dat de spanning is afgenomen, bleek ook al uit het feit dat een aantal toeristische trekpleisters zoals de Eiffeltoren, het Louvre en het Musée d'Orsay vandaag open waren gebleven, in tegenstelling tot vorige week.

Traangas en waterkanon

Vanmorgen werd het op de Champs Elysées even onrustig, toen een aantal betogers door het cordon sanitaire wilde breken. De politie zette traangas in. Ook deze namiddag zijn er al enige opstootjes geweest.

In de vooravond, bij het vallen van de duisternis, kwam het tot een confrontatie tussen gele hesjes en de politie. Betogers gooiden flessen en stenen naar de ordetroepen, die reageerden met traangas, rubberen kogels en het waterkanon.

Maar het geweld van de voorbije twee zaterdagen is voorlopig uitgebleven.

Over heel Frankrijk waren er zo'n 200, vooral kleine, manifestaties. In heel het land waren er vandaag een kleine 35.000 actievoerders, minder dan de helft dan vorig weekend. Alleen in Toulouse lag de opkomst net zo hoog als vorige week, maar het ging er daar ditmaal wel rustig aan toe. Ook in Bordeaux waren nog veel actievoerders komen opdagen.

Belgische autobestuurder overleden

Gisteravond is bij de Frans-Belgische grens een dodelijk ongeluk gebeurd bij een wegversperring van gele hesjes over de beide kanten van de grens. Een Belgische bestuurder reed in op een vrachtwagen die tot stilstand was gebracht door actievoerders. Het zou al gaan om het zevende dodelijke slachtoffer bij manifestaties van de gele hesjes.

De voorbije twee zaterdagen kwamen in Frankrijk zo'n 136.000 mensen op straat. Op verschillende plaatsen kwam het tot gewelddadige incidenten. Vorige zaterdag werden 2.000 mensen opgepakt, een record. President Macron deed vandaag nog een oproep tot "kalmte", "orde" en "een terugkeer naar het normaal functioneren" van het land.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen