Videospeler inladen...

Oud-burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (79) overleden

Philippe Moureaux, de oud-burgemeester van Molenbeek en kopstuk van de Brusselse PS, is overleden. Dat laat zijn dochter weten, meldt persagentschap Belga. Moureaux was al een tijd ziek, hij werd 79 jaar oud.

Philippe Moureaux was burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek van 1993 tot 2012. Na de aanslagen in Parijs en Brussel van eind 2015 en 22 maart 2016 werd met een beschuldigende vinger naar Moureaux gewezen omdat hij jarenlang te laks zou zijn geweest inzake veiligheid. Verschillende daders van de aanslagen kwamen namelijk uit Molenbeek.

Moureaux diende in de jaren 80 en 90 ook als minister in verschillende federale en deelstaatregeringen en was minister van Staat. Moureaux was daarnaast ook jarenlang vicevoorzitter van de Franstalige socialisten. Een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen is de antiracismewet uit 1981, die naar hem vernoemd is.

De PS'er leed al een enkele jaren aan een ongeneeslijke kanker. "Ik zit zo een beetje op de dodengang bij de terdoodveroordeelden", zei hij eerder in een interview met Bruzz.

Zijn dochter Catherine won op 14 oktober de gemeenteraadsverkiezingen in Molenbeek en draagt er nu de burgemeesterssjerp. Het laatste publieke optreden van vader Moureaux dateert van enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, toen hij op de Gemeenteplaats in Molenbeek de campagne van zijn dochter kwam ondersteunen.

De familie laat weten dat zij die dat wensen Moureaux eer kunnen komen betuigen, dinsdag tussen 9 en 16 uur in het gemeentehuis van Molenbeek. De begrafenis zal gebeuren in intieme kring.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen