Videospeler inladen...

Philippe Moureaux wordt herinnerd: "Rechtlijnig, principieel en dicht bij de multiculturele gemeenschap"

Over het hele politieke spectrum wordt gereageerd op het overlijden van Brussels PS-kopstuk Philippe Moureaux. Velen herinneren hem als een principieel en rechtlijnig man, die als burgemeester van Molenbeek dicht bij de multiculturele gemeenschap stond. 

Het overlijden van Brussels PS-boegbeeld Philippe Moureaux zindert na over het hele politieke spectrum. Moureaux was minister in verschillende regeringen in de jaren 80 en 90, leidde in de jaren 80 twee Franse gemeenschapsregeringen en was daarna lange tijd burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Zijn dochter Catherine Moureaux zet daar nu als nieuwe burgemeester die traditie verder. Moureaux werd 79. 

Principes

Binnen de PS wordt hij herinnerd als "een groot figuur van het Belgische socialisme." Hij had altijd "aandacht voor de zwaksten en de meest kwetsbaren", schrijft PS-voorzitter Elio Di Rupo. Voor Paul Magnette was Moureaux iemand die "het geweten van links bewaakte", een beeld dat over de verschillende politieke partijgrenzen bestaat. "Een man met diepe overtuigingen", schrijft premier Charles Michel (MR). 

Lees verder onder de tweets.

Antiracismewet

Moureaux wordt niet alleen herinnerd voor zijn ideologische principes, maar ook voor zijn verwezenlijkingen. Zo brengen Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en SP.A-voorzitter John Crombez de antiracismewet in herinnering, waarvan Moureaux de geestelijke vader was. 

"Hardnekkig"

Bij andere partijen wordt Moureaux ook herinnerd als een hardnekkige onderhandelaar. "Stevige robbertjes mee uitgevochten", zegt voorzitter van CD&V Wouter Beke. "In de Senaat en vooral in kader van zesde staatshervorming. We hadden vaak grote verschillen in visie, maar hij was iemand die het gesprek aanging en trouw was aan een akkoord."

Een gelijkaardig beeld schetst ancien van CD&V Mark Eyskens, die samen in verschillende regeringen zat met Moureaux. Volgens Eyskens waren principes voor Moureaux vaak belangrijker dan electorale winst. "Voor hem was beginselvastheid belangrijker dan zetelvastheid", zegt Eyskens, al herkent hij ook dat Moureaux uiteindelijk wel bereid was tot "een overeenstemming en een samenwerking, zeker binnen regeringen." 

Voor hem was beginselvastheid belangrijker dan zetelvastheid. 

Oud-premier Mark Eyskens (CD&V)

Intellectueel

Eyskens herinnert Moureaux ook als een intelligent man. "Hij was een rasechte intellectueel als universiteitsprofessor Geschiedenis", zegt hij. "Hij was uiteraard overtuigd socialist en kende de stichters en de denkers zoals Marx erg goed. Het was altijd erg aangenaam om met hem daarover van gedachten te wisselen."

Hij was geobsedeerd door de bescherming van de minderheden, door de evenwichten tussen de gemeenschappen en de gewesten. Hij pleitte –misschien wel terecht - voor de grondrechten van welke minderheid dan ook.

Liberaal boegbeeld Herman De Croo

Daar valt liberaal boegbeeld Herman De Croo hem bij, die ook de term "intellectueel" laat vallen tijdens een gesprek over Moureaux. De Croo heeft het ook over Moureaux' verhouding tot de multiculturele gemeenschap in Molenbeek. Als burgemeester stond Moureaux dicht bij die gemeenschap. Te dicht, zeggen sommigen, waarbij hij niet hardhandig genoeg zou hebben opgetreden tegen moslimradicalisme.

"Hij toonde veel begrip voor de migrantengemeenschap", vindt De Croo. "Hij stond daar relatief dicht bij." Ook daar waren Moureaux' principes duidelijk zichtbaar, zegt De Croo: "Hij was geobsedeerd door de bescherming van de minderheden, door de evenwichten tussen de gemeenschappen en de gewesten. Hij pleitte –misschien wel terecht - voor de grondrechten van welke minderheid dan ook."

De familie van Moureaux laat weten dat zij die dat wensen eer kunnen komen betuigen, dinsdag tussen 9 en 16 uur in het gemeentehuis van Molenbeek. De begrafenis zal gebeuren in intieme kring.

Meest gelezen