Tuinpunt viert 190ste verjaardag met planten van treurzilverlinde in Merksem

In het Antwerpse district Merksem is de 190ste verjaardag gevierd van de Koninklijke Tuin- & Landbouwmaatschappij van Antwerpen, beter gekend als Tuinpunt. De vereniging van tuin- en plantenliefhebbers mocht van het districtsbestuur symbolisch een boom komen planten aan de vijver in het Gemeentepark van Merksem. Het gaat om een treurzilverlinde, een boom die dankzij zijn afhangende takken een grote sierwaarde heeft en op een open plek in principe zelf ook 190 jaar oud kan worden.

Als Antwerpse afdeling maakt Tuinpunt vandaag deel uit van de grootste vereniging van tuinliefhebbers in Vlaanderen, maar de organisatie onderging tijdens haar geschiedenis verschillende keren een metamorfose. 190 jaar geleden was de Koninklijke Tuin- & Landbouwmaatschappij van Antwerpen nog vooral een exclusieve club voor adel en hogere burgerij. Na de Eerste Wereldoorlog namen vakmensen zoals floristen, tuinaannemers, boom- en plantenkwekers echter het roer over. Naarmate bij het grote publiek de belangstelling voor natuur en leefmilieu toenam en steeds meer mensen tijdens hun toenemende vrije tijd interesse begonnen te tonen voor tuinen en tuinieren, groeide de vereniging de voorbije decennia uit tot een trefpunt voor alle tuin- en plantenliefhebbers.

Tuinpunt organiseert onder meer beurzen van zaden en planten, een jaarlijkse expo in park Vordenstein in Schoten en workshops rond tuinieren, fruitteelt en bloemschikken, maar ook "tuinreizen" naar binnen- en buitenland. Vele van de activiteiten vinden in Merksem plaats, waar zich ook het secretariaat bevindt.

Meest gelezen