Video player inladen...

"Uitzonderlijk goed bewaarde" graftombe ontdekt in Egypte

Op de archeologische site van de Sakkara, in de buurt van de Egyptische hoofdstad Cairo, is een ruim 4.400 jaar oude graftombe ontdekt. De tombe van een hogepriester uit de vijfde dynastie is "uitzonderlijk goed bewaard".

De site van Sakkara, ten zuiden van Cairo, is een bekende necropool uit het Oude Egypte. Op het grafveld ligt onder meer de "trappenpiramide" van Djoser, de eerste piramide uit het tijdperk van de farao's.

Nog altijd worden in Sakkara nieuwe ontdekkingen gedaan. 

AFP or licensors

De tombe die nu is ontdekt, is die van een hogepriester, Wahtye genoemd, uit de vijfde dynastie (tussen 2.500 en 2.300 voor onze tijdsrekening), ten tijde van het bewind van Neferirkare. "De tombe is uitzonderlijk goed bewaard, beschilderd, en met beeldhouwwerken binnenin", zegt de Egyptische minister van Oudheidkunde.

AFP or licensors

De schilderingen en sculpturen tonen de hogepriester, zijn moeder, zijn vrouw en familie. Er zijn ook nissen met daarin grote gekleurde standbeelden, die eveneens de overledene en zijn familie afbeelden.

AFP or licensors

In totaal zijn er 18 nissen, terwijl er in het lagere deel nog eens 26 kleinere nissen gevonden zijn. Er is sprake van 24 standbeelden.

AFP or licensors

Vorige maand waren op dezelfde site van Sakkara nog zes graftombes gevonden, waarvan er vier meer dan 6.000 jaar oud waren.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen