Video player inladen...

Klimaattop in Katowice zet een stap vooruit na moeizame onderhandelingen

Op de klimaatconferentie in Katowice in Polen zijn de resultaten van de onderhandelingen voorgesteld. Er zijn wereldwijde afspraken gemaakt waarmee de landen het Klimaatakkoord van Parijs moeten uitvoeren. Volgens de Poolse minister Wojciech Kurtyka is de top gezien de omstandigheden een stap vooruit en een grote prestatie. "Toch is er weinig enthousiasme over het weinig ambitieuze akkoord", aldus Stijn Vercruysse.

De afgevaardigden van bijna 200 landen die bijeen zijn op de klimaatconferentie in het Poolse Katowice hebben de spelregels voor de toepassing van het klimaatakkoord van Parijs over de beperking van de opwarming van de aarde aangenomen. Het einde van de besprekingen werd met een staande ovatie begroet door de deelnemers.

De conferentie eindigt zo ruim 24 uur later dan voorzien. Er zijn geen nieuwe engagementen aangegaan door de landen om hun doelstellingen voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen scherper te stellen.

Verder is er vooruitgang geboekt voor de financiering van het klimaatfonds. Vanaf 2020 moet het fonds jaarlijks 100 miljard dollar steun kunnen geven aan de ontwikkelingslanden. Daarmee kunnen ze zich aanpassen aan de gevolgen van de opwarming en ook investeren in schone energie.

Stijn Vercruysse in Katowice: "Weinig enthousiasme over akkoord"

Video player inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen