Britse premier May reageert zeer ontstemd op Tony Blairs oproep tot nieuw brexit-referendum

De Britse premier Theresa May is erg ontstemd over de uitlatingen van Tony Blair, een van haar voorgangers in Downing Street 10. Blair had in een toespraak opgeroepen tot een nieuw brexit-referendum. May vindt dat hij daarmee de brexit-onderhandelingen ondermijnt. Ze noemt zijn woorden "een belediging voor het ambt dat hij ooit bekleedde." 

Dat de gewezen Britse premier Tony Blair geen voorstander is van de brexit is geen geheim. Sinds het referendum in 2016 heeft hij regelmatig opgeroepen om de uitstap uit de Europese Unie terug te draaien.

Dat deed hij opnieuw in een toespraak voor Europese leiders in Brussel, waar hij zei dat een nieuw referendum een goed idee zou zijn. Volgens Blair zouden veel Britse parlementsleden een nieuw referendum steunen als "geen van de andere opties werken."

May spreekt van "belediging"

Premier Theresa May reageerde opvallend kwaad op zijn uitlatingen. "Dat Tony Blair naar Brussel gaat om onze onderhandelingen te ondermijnen door te pleiten voor een nieuw referendum is een belediging voor het ambt dat hij ooit uitoefende en voor de mensen die hij ooit diende", zei de premier.

Belediging voor het ambt dat hij ooit uitoefende

"We kunnen niet onze verantwoordelijkheid voor die beslissing ontlopen, wat hij zou doen", zei ze nog. "Het parlement heeft een democratische opdracht om uit te voeren waar de Britse bevolking voor stemde."

Volgens May zijn er "te veel mensen die het proces van de brexit proberen te saboteren voor hun eigen politieke gewin, in plaats van te handelen in het algemene belang."

Verschillende Britse media zeggen dat er achter de rug van de premier initiatieven worden genomen om de mogelijkheden van een nieuw referendum na te gaan. De kabinetschef van May ontkent dat.

Meest gelezen