Videospeler inladen...

Herlees liveblog: 90-tal mensen opgepakt bij rellen na afloop betoging tegen VN-migratiepact, rust is weergekeerd

In Brussel zijn zo'n 5.500 mensen komen betogen tegen het VN-migratiepact, de "Mars tegen Marrakech". De tegenbetoging van mensen die vóór het pact zijn, trok elders in de stad zo'n 1.000 mensen. Het officiële gedeelte van de betoging was rond 14 uur voorbij en verliep gecontroleerd, maar nadien liep de situatie toch uit de hand en kwam het tot een confrontatie tussen de politie en relschoppers. Zeker 90 mensen werden bestuurlijk aangehouden. Even na 15 uur had de politie de situatie opnieuw onder controle en keerde de rust terug.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zes personen gerechtelijk aangehouden

Zes personen zijn gerechtelijk aangehouden in de marge van de zogenoemde Mars tegen Marrakesh. Dat heeft het parket van Brussel meegedeeld.

Drie van de zes personen zijn gerechtelijk gearresteerd omdat ze ervan verdacht worden beschadigingen te hebben aangebracht aan het Berlaymont-gebouw. Twee anderen worden verdacht worden van feiten van gewapende weerspannigheid. Een zesde persoon wordt verdacht van druggerelateerde feiten.

Organisatoren spreken van succes en distantiëren zich van geweld

De organisatoren van de betoging tegen het VN-migratiepact noemen de opkomst een succes, maar distantiëren zich van het geweld. Dat zegt Filip Brusselmans, preses van het Antwerpse KVHV, het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond.

90 mensen opgepakt

Het aantal bestuurlijke aanhoudingen bij de rellen na afloop van de "Mars van Marrakech" is al opgelopen tot 90. Dat laat de Brusselse politie weten. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) bedankt de politiediensten intussen voor hun "professionaliteit tijdens een weekend aan hoog risico".

De politie was goed voorbereid en trad kordaat op toen de rellen begonnen. Dat had te maken met de aanwezigheid van zo'n 500 hooligans in de betoging aan het Schumanplein. En ook omdat er verschillende andere manifestaties en evenementen aan de gang waren in Brussel, zegt Olivier Slosse van de Brusselse politie.

Videospeler inladen...

Organisatoren betoging tegen VN-migratiepact: "Ons verzet kunnen ze niet stoppen"

Vertegenwoordigers van studentenvereniging KVHV, Voorpost en Schild en Vrienden hebben tijdens het officiële gedeelte van de betoging tegen het VN-migratiepact vanmiddag in Brussel het woord genomen en spraken samen een Vlaamse boodschap uit tegen de regering-Michel en het migratiepact.

Bij de organisatie Voorpost en haar voorzitter Bart Vanpachtenbeke klonk het dat "rechts Vlaanderen een sterk signaal heeft gegeven". Het verbod op de mars lag ook nog op de maag. "Het verbod was politiek geïnspireerd en een bekentenis omdat hun argumenten zwakker worden. Ons verzet kunnen ze niet meer stoppen en geen enkele boycot op straat of op sociale media zal ons stoppen", aldus Vanpachtenbeke. "Het migratiepact vraagt om meer menselijkheid, maar waar is de menselijkheid voor de familie van de slachtoffers van de aanslagen die een gevolg zijn van de migratiegolf", vroeg Vanpachtenbeke zich af.

Schild en Vriend-oprichter Dries Van Langenhove haalde in zijn speech vooral uit naar de media. "Niemand gelooft jullie nog nu de mensen zelf info kunnen vergaren op internet en sociale media", stelt Van Langenhove.

Videospeler inladen...

Jong N-VA distantieert zich van lid dat zich voordoet als ondervoorzitter

Jong N-VA is niet betrokken bij de organisatie van de Mars tegen Marrakech. Ze distantieert zich van de manifestatie en ook van de toespraak van Dominic Potters, die aangekondigd werd als ondervoorzitter van Jong N-VA. Dat verklaart Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman aan Belga.

"De man is geen ondervoorzitter van Jong N-VA, we hebben zelfs geen ondervoorzitter. De betrokkene is wel lid van Jong N-VA in een Kempense gemeente, maar zit niet in het bestuur en heeft er dus ook geen enkele verantwoordelijkheid".

Potters had vanmiddag het woord genomen tijdens de manifestatie. Hij werd er aangekondigd als ondervoorzitter van Jong N-VA, terwijl de partij en zijn jongerenafdeling zich van de organisatie gedistantieerd hadden en de leden hadden opgeroepen, niet aan de mars deel te nemen.

Intussen heeft ook de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) zich op haar website gedistantieerd van de aanwezigheid en speech van Potters op de Marrakeshmars. "Enkele weken geleden diende Dominic Potters zijn ontslag in als bestuurder Personeel bij de Vlaamse Vereniging van Studenten, bijgevolg vertegenwoordigt hij de organisatie niet langer", luidt het.

50-tal mensen opgepakt

Bij de rellen na de betoging tegen het VN-migratiepact in Brussel zijn tot nog toe een 50-tal mensen opgepakt. Tijdens de confrontaties raakten enkele mensen ook lichtgewond.

En de jogger, hij jogde voort

Na het officiële gedeelte van de betoging tegen het VN-migratiepact op het Schumanplein in Brussel kwam het tot een confrontatie tussen relschoppers en de politie. De amokmakers werden verdreven naar het Jubelpark. Dat leverde dit enigszins absurde beeld op van een jogger die tussen relschoppers en politieagenten door zijn zondagse sportactiviteiten toch volbracht.

Videospeler inladen...

Theo Francken: "Geweld en racisme is voor idioten"

Voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt de kritiek op het migratiepact "volkomen terecht" en had de betoging ertegen ondersteund. "Maar geweld en racisme is voor idioten", stelt hij op Twitter. Open VLD-politicus Bart Somers van zijn kant hekelde eerder vanmiddag op Twitter dat Francken de "mars vol haat en agressie steunt".

"De rust lijkt weergekeerd"

De rust lijkt enigszins weergekeerd na de confrontaties tussen politie en relschoppers bij afloop van de betoging tegen het VN-migratiepact. "Meteen na het officiële gedeelte barstten er zware rellen uit. De betogers werden uiteindelijk naar het Jubelpark gedreven en daar lijkt de groep voorlopig uiteengespat", zegt VRT-journalist Eddie Groenwals ter plaatse.

"We staan hier nu toch nog altijd tussen een enorme ordemacht, heel veel politie en agenten te paard. Maar van betogers is er op dit moment geen zicht meer."

Rond het Jubelpark zijn verschillende mensen opgepakt.

Meest gelezen