AFP or licensors

Eerste steen gelegd voor heropbouw Grote Moskee Mosul

In de Iraakse stad Mosul is de eerste steen gelegd voor de heropbouw van de Grote Moskee. De al-Nurimoskee, bekend om zijn scheve minaret, werd in juni 2017 bij de Slag om Mosul opgeblazen door terreurmilitie IS, drie jaar nadat haar leider Ibrahim Abu Bakr al-Baghdadi in de moskee het kalifaat had uitgeroepen.

De  twaalfde-eeuwse al-Nuri-moskee in het centrum van de oude stad van Mosul was bekend om zijn scheve minaret, die hem de bijnamen "al-Hadba" ("De Kromme") en "De Scheve Toren van Mosul" opleverde. 

Mosoel en zijn moskee waren een belangrijk bastion van IS. In de moskee riep Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 het kalifaat uit. Het weerhield er IS niet van om de moskee drie jaar later op te blazen.

De heropbouw van de moskee zal naar verwachting vijf jaar duren. Er komt ook een museum over de geschiedenis van het monument.

De reconstructie is mogelijk dankzij onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, die 50,4 miljoen dollar (44,6 miljoen euro) schenken. Een akkoord daarover werd in april ondertekend.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen