Oostendenaar en Kalmthoutenaar besten in finale paleografie

Jean Bastiaensen uit Kalmthout en Kevin Dekoster uit Oostende zijn zaterdag een beetje onsterfelijk geworden in kringen van oudheidkundigen. Zij toonden zich in hun leeftijdsklasse de besten tijdens de finale van het open kampioenschap paleografie in Brugge. Het kampioenschap werd georganiseerd door de Rijksarchieven in Vlaanderen en de Vlaamse universitaire geschiedenisopleidingen.

Zaterdag vond in Brugge wel een heel apart kampioenschap plaats, namelijk de finale van het open kampioenschap paleografie. Dat is de wetenschap die zich toelegt op de ontcijfering van oude handschriften. Die kunde is van groot belang voor onder meer historici, genealogen en heemkundigen. Zij bestuderen het verleden op basis van oude handschriften.

Aan de online preselecties van het kampioenschap paleografie namen meer dan 200 kandidaten uit België en Nederland deel. 55 deelnemers bereikten de finale. De jongste was 21, de oudste 78.

Tijdens de finale kregen de deelnemers Oud-Nederlandse teksten uit de periode van de 14de tot de 17de eeuw te verwerken, waaronder het Memoriaal van Simon de Rikelike, een handboek met de rekeningen en uitgaven van plaatselijke rentmeesters. Uit de 17de eeuw moest de "Informatie preparatoire" getranscribeerd worden. Dat is een onderzoek naar overspel.

In de categorie boven de 25 jaar ging de eerste prijs naar de 54-jarige gemeentelijke ambtenaar Jean Bastiaensen uit Kalmthout. Hij maakte slechts 13 fouten. In de categorie -25 jaar mocht de doctoraatsstudent aan de Universiteit Gent Kevin Dekoster de titel op zijn palmares schrijven.

Er hing ook een kleine geldprijs aan vast. De winnaars kregen 500 euro. Een vice-titel leverde 250 euro op.

Meest gelezen