Videospeler inladen...

Hafsa El-Bazioui wordt eerste Vlaamse schepen met een hoofddoek: "Opmerkelijk dat dit opmerkelijk is"

Hafsa El-Bazioui (Groen) wordt als schepen van Personeel, Noord-Zuid Samenwerking en Facility Management in Gent de eerste Vlaamse schepen met een hoofddoek. "Ik vond het opmerkelijk dat dit als opmerkelijk wordt gezien, al weet ik dat het heel erg leeft", reageert El-Bazioui in "De zevende dag". Door quota in te voeren wil ze het stadspersoneel diverser maken, al vat ze diversiteit breed op: "Het gaat dan ook om mensen met een beperking."

Zowaar uit het niets lijkt Hafsa El-Bazioui op te duiken in de Gentse politiek, bij de lokale verkiezingen halfweg oktober. Met bijna 4.000 voorkeursstemmen laat de Groene dertiger bekende koppen als Siegfried Bracke (N-VA) en Guy Verhofstadt (Open VLD) achter zich. Nochtans stond El-Bazioui maar op de 26e plaats, niet bepaald de meest verkiesbare positie. Nu heeft ze zelfs een schepenpost te pakken. Alleszins, een halve schepenpost. Vanaf 2022 wordt ze schepen van Personeel, Noord-Zuid Samenwerking en Facility Management, de eerste met een hoofddoek in Vlaanderen. 

Zelf ziet ze haar benoeming niet als een statement. "Ik vond het opmerkelijk dat dit als opmerkelijk wordt gezien, al weet ik dat het heel erg leeft", zegt El-Bazioui in "De zevende dag". Dat ze zonder politieke ervaring een mandaat krijgt, vindt ze belangrijker. Haar bevoegdheden kreeg ze onder meer omdat ze al lang als personeelsverantwoordelijke in het stedelijk onderwijs aan de slag is.

Religie en werk wil ze dan ook gescheiden houden, ondanks haar hoofddoek. "Zelf ga ik er niet over beginnen", zegt El-Bazioui, "maar ik ben wel bereid om het gesprek aan te gaan als mensen vragen hebben".

Er staat in het bestuursakkoord dat we met quota gaan werken. We streven bij de instroom een bepaald percentage na dat de samenleving weerspiegelt.

Hafsa El-Bazioui (Groen)

Als Personeelsschepen met een migratieachtergrond wil ze zich inzetten voor de diversiteit bij het stadspersoneel, zoals bij de politie en in de stedelijke scholen. "Er staat in het bestuursakkoord dat we met quota gaan werken", legt El-Bazioui uit. "We streven bij de instroom een bepaald percentage na dat de samenleving weerspiegelt."

Worden mensen met een migratiegrond dan voorgetrokken? Dat vindt El-Bazioui niet, want enkel als het gaat om sollicitanten met "dezelfde competenties", kunnen mensen met een migratieachtergrond de voorkeur krijgen. Bovendien vat El-Bazioui diversiteit ook breed op. Het gaat ook over mensen met een beperking en laaggeschoolden.

Meest gelezen