AFP or licensors

Honderden mensen betuigen eer aan slachtoffers Straatsburg

In het centrum van de Franse stad Straatsburg zijn vanmorgen honderden mensen samengekomen om eer te betuigen aan de slachtoffers van de aanslag eerder deze week op de kerstmarkt. 

De mensen kwamen samen aan de grote kerstboom op de Place Kléber, het hart van de kerstmarkt. Op het plein is het standbeeld van generaal Kléber de voorbije dagen uitgegroeid tot een herdenkingsplek met kaarsen, bloemen en boodschappen voor de slachtoffers.

AFP or licensors

De herdenking was georganiseerd door verschillende mensenrechtenorganisaties. "Straatsburg, onze open stad, hoofdstad van de mensenrechten, werd in volle hart getroffen door het fanatisme", zei organisatrice Christine Panzer. "We weigeren elke haatuitspraak om de duistere krachten te bestrijden."

AFP or licensors

Afgelopen dinsdag viel een 29-jarige man op verschillende plaatsen in het historische centrum van Straatsburg mensen aan. Hij was 48 uur op de vlucht, toen hij door de politie werd doodgeschoten in de wijk Meinau in Straatsburg.

Vader verdachte: "Zoon was aanhanger van ideeën IS"

Twee mensen uit de omgeving van de dader, die na de feiten werden opgepakt, zijn vanmorgen na verhoor vrijgelaten. Van de zeven mensen die werden opgepakt, zit er nog een vast voor verhoor.

Bij de mensen die werden verhoord, waren ook enkele familieleden van de dader. Zijn vader sprak na zijn vrijlating met de Franse tv-zender France 2. Hij zei dat hij zelf naar de politie was gestapt toen hij besefte dat zijn zoon werd gezocht. Volgens de vader was zijn zoon een aanhanger van de ideeën van terreurorganisatie IS. 

Meest gelezen