Voormalig premier Leterme: "Er moet deze week een oplossing komen"

"Wat er ook gebeurt, de grondwet moet gerespecteerd worden." Daarom vind Yves Leterme (CD&V) dat er nog deze week een uitweg uit de politieke impasse gevonden moet worden. 

Yves Leterme, nog tot mei voorzitter van de Zweedse denktank IDEA, is overtuigd dat de huidige politieke crisis niet lang meer mag duren. "Deze week moet er een afwikkeling komen."

Er zijn maar twee uitkomsten denkbaar: ofwel krijgt de regering Michel het vertrouwen van het parlement, ofwel gaan we naar vervroegde verkiezingen. "Wat er ook gebeurt, de grondwet moet gerespecteerd worden."

Een échte minderheidsregering - zoals Zweden er één heeft - wil Leterme de huidige constructie niet noemen. "Een normale minderheidsregering vertrekt met vertrouwen. Dit is hier niet het geval. Dit is een regering in moeilijkheden, de grootste partner is eruit gestapt, en dat moet uitgeklaard worden." 

Wie daar schuld aan heeft? Leterme durft er vanaf de zijlijn geen eenduidig antwoord op geven. "Er zijn de voorbije twee jaren kansen gemist." Bij zowel N-VA als de premier, zegt hij. "De premier moet aan de bel trekken als zich belangrijke politieke dossiers aandienen. Dus ofwel is ergens iemand van mening veranderd - N-VA - ofwel is er onvoldoende overlegd."

In mei loopt Leterme zijn mandaat af als voorzitter van IDEA (nadat er wat ophef was over zijn verloning, overigens). Komt hij daarna terug naar België. Leterme overlegt op dit ogenblik over een volgende job. Daar wil hij niks over zeggen. Behalve dat het niet in België zal zijn. Een comeback in de vaderlandse politiek zit er dus voorlopig niet in.

Meest gelezen