Videospeler inladen...

De Block: "Mijn beleid zal even streng en rechtvaardig zijn. Maar kinderen in de kou op straat verdraag ik niet"

Federaal minister Maggie De Block (Open VLD) die de bevoegdheid Asiel en Migratie van N-VA'er Theo Francken heeft overgenomen, benadrukt dat ze een "streng maar rechtvaardig" asielbeleid gaat voeren. "Dat was zo in 2011 (toen De Block al eens de asielbevoegdheid had in de vorige regering, nvdr.) en Theo Francken heeft dat nadien verdergezet." Wel zullen er opvangplaatsen moeten bijkomen. "Ik wil geen kinderen in de kou op straat zien liggen en dat is nu wel de realiteit", aldus De Block in "De zevende dag".

In de minderheidsregering zonder de N-VA heeft minister Maggie De Block opnieuw de bevoegdheid die ze had onder de vorige regering onder leiding van premier Elio Di Rupo: Asiel en Migratie, waarmee de Open VLD-politica destijds erg populair werd dankzij haar kordate aanpak.

In "De afspraak op vrijdag" zei N-VA-voorzitter Bart De Wever echter dat hij vreest voor een "Marrakech-beleid" (een verwijzing naar het VN-migratiepact, nvdr.), waarmee hij een te soepel beleid bedoelt dat zijn partij vanuit de oppositie niet gaat steunen. "Maar ik ben niet veranderd ten opzichte van 2011", reageert minister De Block in "De zevende dag".

"Mijn beleid zal even streng, maar ook rechtvaardig zijn. Daar zullen dus ook moeilijke beslissingen moeten genomen worden voor verwijdering en terugkeer. Het VN-migratiepact van Marrakech gaat mij daarin niet belemmeren. Als lidstaat kunnen wij een voldoende streng beleid voeren. Het pact zal ook toelaten dat er voor de terugkeer internationale samenwerking zal zijn, en daar heeft Theo Francken ook op gewerkt."

Het VN-migratiepact gaat mij niet belemmeren. Als lidstaat kunnen wij een voldoende streng beleid voeren

De Block verwijst graag naar haar vorige periode als staatssecretaris voor Asiel. "Ik ben de vrouw die in 2011 staatssecretaris voor Asiel en Migratie is geworden en daar - onder een PS-premier - een streng en rechtvaardig asielbeleid heeft gevoerd. Dat is zo verder onderhandeld in 2014 met de N-VA en Theo Francken heeft dat beleid verdergezet."

"Opvang in crisis, er zullen plaatsen moeten bijkomen"

Wat is dan een "streng, maar rechtvaardig" beleid? "Je schrijft mensen in, je laat ze zo snel mogelijk door de asielprocedure gaan. Diegene die geen recht hebben op asiel, moeten zo snel mogelijk terug", verduidelijkt minister Maggie De Block. "Dat was ook zo bij Theo Francken."

"Alleen heeft men nu belet aan de mensen om zich in te schrijven (enkele weken geleden beperkte toenmalig staatssecretaris Francken het aantal behandelde asieldossiers tot 50 per dag, nvdr.). Dat zijn drama's aan de poorten van het Klein Kasteeltje (opvangcentrum voor asielzoekers in Brussel, nvdr.). Men weet niet wie daar allemaal staat. Er zijn andere maatregelen te treffen om de stroom uit Gaza aan te pakken."

In elk geval wil De Block naar eigen zeggen vermijden dat kinderen op straat terechtkomen. "Ik wil geen kinderen in de kou op de straten van Brussel zien liggen. En dat is nu wel de realiteit. De opvang is in crisis. Er zullen plaatsen moeten bijkomen. We zullen met een plan van aanpak naar de regering gaan, want dat heeft natuurlijk ook een kostprijs."

"Leugenachtige voorstelling van de zaken"

De voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt van "een leugenachtige voorstelling van de zaken". "Alle kinderen zijn altijd de dag zelf ingeschreven, alle kwetsbaren trouwens."

Bekijk hier het interview met Maggie De Block in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen