Video player inladen...

Pieter De Crem (CD&V) sluit niet uit dat er vervroegde verkiezingen komen

Als het van nieuwbakken minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) afhangt, werkt de regering verder tot de verkiezingen in mei. Maar hij houdt rekening met een mislukking en dan komt het tot verkiezingen. "Het is niet uitgesloten dat we in lopende zaken gaan", zegt hij in De Zevende Dag. 

Een stakingsaanzegging van de federale politie, betogingen gisteren en vandaag in Brussel: Pieter De Crem nam een vliegende start als minister van Binnenlandse Zaken. En als het van hem afhangt, gaat hij nog even door.  Hij wil nog de rol van de burgemeesters versterken, zegt hij, en dan komen er nog beslissingen over de welvaartsenveloppe, de lastenverlaging, en een loonakkoord aan.  

Maar de realiteit is wat ze is. Waar N-VA vorige week nog een matigende toon hanteerde, is dat inmiddels helemaal omgeslagen. De Crem kan dat alleen maar bevestigen. "Wanneer N-VA neigt naar vervroegde verkiezingen, kan men zich niet langer van de indruk ontdoen dat de N-VA in de kaart van de PS speelt, die ook vervroegde verkiezingen wil."

Zeg maar: het verhaal dat vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) ook al vertelde dit weekend.

Wij zijn niet bang van verkiezingen, we voelen ons gesterkt door het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen.

Pieter De Crem

Diplomatieke conferentie

De Crem suggereert dat N-VA beschadigd raakt als ze vervroegde verkiezingen uitlokt. "Mensen liggen daar niet wakker van, ze willen dat er bestuurd wordt. Ik zal dat doen, en dan zien we wel wat er deze week gebeurt." En nog: "Wij zijn niet bang van verkiezingen, we voelen ons gesterkt door het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen."

Maar de nieuwe minister erkent uiteraard ook dat het niet makkelijk wordt: als ze verder bestuurt, zal de regering-Michel voor elk dossier afzonderlijk een meerderheid moeten zoeken. "Het wordt sowieso een permanente diplomatieke conferentie." Tegelijkertijd kan hij zich niet voorstellen dat N-VA zich zou kanten tegen voorstellen die haar ministers zelf lanceerde toen ze nog in de regering zat.

De comeback?

Nog los van de regeringsperikelen, zou het kunnen dat deze interim-job voor De Crem een comeback op het hoogste niveau betekent? Eerder kondigde hij al aan dat hij zich wil terugplooien op Aalter. "Ik probeer alles goed te doen", zegt hij, "en nood breekt wet." Of hij nu van mening verandert? "Daar is nog niet over gesproken." Of hij straks de Kamerlijst trekt in Oost-Vlaanderen? "Die beslissing is nog niet genomen."

Bekijk hier het fragment uit "De zevende dag":

Video player inladen...

Meest gelezen