Videospeler inladen...

Protest tegen premier Orban neemt toe in Hongarije, oppositie tracht verklaring voor te lezen op staatstelevisie 

Vannacht zijn er relletjes geweest bij het gebouw van de Hongaarse staatstelevisie in Boedapest. Parlementsleden van de oppositie wilden er een verklaring voorlezen, onder meer over vrije media, maar zijn tegengehouden door veiligheidsmensen. In het tumult dat daarop uitbrak gebruikte de oproerpolitie verschillende keren traangas.

"De sfeer was erg grimmig vannacht bij de staatstelevisie", zegt correspondent Stefan Bos vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest. "De politie zette traangas in en even was er paniek bij de demonstranten." (Lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Het protest in Hongarije tegen premier Viktor Orban is al even aan de gang. Het begon vorige week met demonstraties op initiatief van studentenverenigingen, maar inmiddels hebben ook vakbonden en oppositiepartijen zich bij de demonstraties aangesloten. Ook het voorbije weekend is er in de hoofdstad Boedapest en verschillende andere steden weer betoogd tegen premier Viktor Orban.

De groepen protesteren tegen de "slavenwet". Volgens die wet mogen werkgevers vanaf volgend jaar hun werknemers vierhonderd uur per jaar laten overwerken. De werkgevers mogen drie jaar de tijd nemen om die overuren uit te betalen.

MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

"Het ziet er niet naar uit dat het protest snel zal gaan liggen", aldus Stefan Bos. "De studentenbeweging, oppositie en vakbonden hebben elkaar gevonden in het protest tegen de regering Orban die ze verwijten autocratisch en autoritair te zijn." Volgens Bos zijn ze van plan om de komende dagen en weken ook demonstraties op te zetten in andere Hongaarse steden.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen