Hoe reageert regering op eisen van N-VA? Premier Michel houdt een-op-eengesprekken 

Premier Charles Michel (MR) zal vandaag of morgen een-op-eengesprekken voeren met de verschillende vicepremiers van de federale regering over de eisen van N-VA. Gisteren legde een N-VA-delegatie verschillende eisen voor aan de premier, die zullen bepalen of N-VA zijn steun zal geven in het parlement. Krijgt de regering die steun niet, dan dreigt N-VA met vervroegde verkiezingen.

"De regering zal mij moeten komen uitleggen wat ze gaat doen en ik moet dan zeggen wat voor mij niet kan." Dat zei voorzitter van N-VA Bart De Wever twee dagen geleden in "De afspraak op vrijdag". Dit weekend lijkt toch enigszins anders te verlopen. Gisteren stapte een delegatie van N-VA zelf naar premier Charles Michel (MR), weg van de camera's, om enkele eisen op tafel te leggen. 

Wil de minderheidsregering Michel II de steun van N-VA in het parlement, dan zal de regering die eisen moeten inwilligen. Eén van de eisen zou zijn dat de regering bepaalde artikelen van de grondwet voor herziening vatbaar moet verklaren. In mensentaal betekent zoiets dat N-VA vindt dat de volgende regering in de mogelijkheid moet zijn om communautaire hervormingen door te voeren. Minder duidelijk is of N-VA ook vraagt dat de premier zich onthoudt bij de stemming over het migratiepact, woensdag tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Voor de regering is de steun van N-VA cruciaal, vooral voor de begroting die donderdag wordt gestemd. N-VA heeft die begroting mee vormgegeven, en het zou dus vreemd zijn als ze die nu tegenhouden, luidt de logica binnen de regering.

Premier zegt niet "nee"

Nu ligt de bal terug in het kamp van de premier. Die zal vandaag of morgen een-op-eengesprekken voeren met de vicepremiers Alexander De Croo (Open VLD), Kris Peeters (CD&V) en Didier Reynders (MR). Alleszins heeft de premier bij voorbaat geen "nee" gezegd op de voorstellen van N-VA, is te horen bij N-VA. Nog voor het parlement bijeenkomt volgende dinsdag, waar er vermoedelijk wordt gestemd over het vertrouwen in de regering, verwacht de partij een antwoord. 

Meest gelezen