Siciliaanse hoofdstad Palermo viert kerst met anti-maffia-kerststal

"Je kunt niet in God geloven en tegelijk een mafioso zijn", zei paus Franciscus drie maanden geleden tijdens een bezoek aan Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië. De gelovigen van de Sant-Ignazio all'Olivella-kerk vonden inspiratie in die woorden. Ze huldigden dit weekend een kerststal in die gewijd is aan de strijd tegen de maffia.

De kerststal werd ingehuldigd tijdens een eredienst waarin de mensen werden herdacht die door de maffia werden omgebracht. In de mis waren de agenten uitgenodigd die begin deze maand betrokken waren bij een politie-actie tegen de georganiseerde misdaad. Daarbij werden 46 maffialeden opgepakt.

"Met onze kerststal willen we de boodschap geven om de mensen die vermoord werden door maffia niet te vergeten, maar ook eer betuigen aan degenen die blijven vechten tegen de maffia", zegt de pastoor van de parochiekerk.  

In de kerststal zijn onder meer foto's te zien van de rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, iconen van de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Beide brachten eind jaren 80 in Palermo een groot proces op gang tegen honderden mafiosi, maar moesten dat in 1992 met de dood bekopen.

Falcone, zijn vrouw en enkele leden van zijn escorte kwamen in 1992 om het leven bij een zeer brutale aanslag: de maffia blies het deel van de snelweg op waar ze onderweg waren. Twee maanden later werd ook Borsellino vermoord met een autobom, toen hij zijn moeder wou bezoeken in Palermo.  

Een jaar later werd de priester Pino Puglisi neergeschoten voor zijn parochiekerk in een voorstad van Palermo. Puglisi sprak zich tijdens zich preken uit tegen de maffia en probeerde jongeren los te weken uit de handen van de georganiseerde misdaad. Zijn stola is te nu te zien in de kerststal van de Sant-Ignazio all'Olivella-kerk. 

De kerk heeft trouwens een traditie om met zijn kerststal de aandacht te vestigen op een actueel thema. Vorig jaar stond er een bootje opgesteld, een verwijzing naar de vele vluchtelingen en migranten die de Middellandse Zee oversteken en vaak in Sicilië voet zetten op Europese bodem. In 2016 was de kerststal dan weer gewijd aan de slachtoffers van de aardbeving in de Abbruzzen.  

Meest gelezen