Banksy-kunst voor het goede doel: raad het gewicht van een bootje met vluchtelingen

Streetartist Banksy stelt een sculptuur tentoon in een Londense pop-up-liefdadigheidswinkel. Wie in ruil voor een gift het juiste gewicht raadt, mag het werk mee naar huis nemen.

Het is een echte Banksy: een rubberbootje met Afrikaanse vluchtelingen, met afstandsbediening, batterijen inbegrepen. Het bootje kan varen, meldt de kunstenaar, en haalt zo’n drie knopen of vijf kilometer per uur. Het kunstwerk is te bekijken in de pop-upwinkel “Choose love” in Londen.

Klanten kunnen, mits betaling van minimaal 2 pond, raden hoeveel het bootje weegt. Wie er het dichtst bij zit, mag het Banksy-object mee naar huis nemen.

Banksy maakte het vluchtelingenvlot voor zijn eigen project "Dismaland", een griezelige versie van een pretpark, dat in 2015 enkele maanden in de Engelse badstad Weston-super-Mare stond.

Bij de charityshop “Choose love” kunnen klanten spullen “kopen” ten voordele van vluchtelingen, bijvoorbeeld een winterjas voor kinderen voor 11,99 pond of een reddingsvest voor 44,99 pond. Wie de hele winkel wil kopen betaalt 666,99 pond. De klant neemt zelf niets mee naar huis; de goederen worden door "Choose love" geleverd aan vluchtelingenorganisaties, bijvoorbeeld in Calais. Vorig jaar werd voor bijna 1 miljoen pond verkocht.       

Banksy is een  wereldberoemde straatkunstenaar van wie de identiteit niet bekend is. Zijn werk gaat voor veel geld onder de hamer. Recent was er ophef toen een ingekaderde Banksytekening door een ingebouwde versnipperaar werd vernietigd, vlak nadat een koper er 1,2 miljoen euro voor neertelde.

Meest gelezen