Exit schepen Christophe Peeters (Open VLD) in Gent zindert na: "Het was een verscheurende keuze"

De exit van Christophe Peeters uit het Gents schepencollege blijft nazinderen. Zijn plaats in het schepencollege wordt na 18 jaar ingenomen door Sami Souguir. Peeters wordt nochtans door vriend en vijand geprezen als een uitermate bekwame schepen en haalde 2 keer zoveel voorkeurstemmen als Souguir. Wat is er gebeurd?

Eind november kwam Open VLD'er Mathias De Clercq met een akkoord naar buiten: hij wordt burgemeester van Gent en zal de stad besturen in een coalitie met Open VLD, het kartel SP.A-Groen en CD&V. De bevoegdheden werden al verdeeld, maar namen van schepenen waren er nog niet. 

Hoe dan ook: dat Christophe Peeters schepen zou worden voor Open VLD leek een evidentie. Hij is al 18 jaar schepen in de stad en is een van de zwaargewichten binnen de partij. Maar de Gentse "blauwen" hebben anders beslist: na een stemming wordt Sami Souguir aangeduid als schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning. En Peeters verdwijnt uit het schepencollege. 

Commotie

Op social media en in de wandelgangen komt heel wat reactie op de onverwachte exit. "Ik begrijp dat heel goed," zegt Sofie Bracke in "Start je dag" op Radio 2. "De reacties zijn recht evenredig met de verdienste van Christophe. Hij is een zeer gewaardeerde schepen. Dossierkennis, werkkracht, noem maar op... Hij had het allemaal." 

Bracke legt uit hoe de bal aan het rollen ging. "Sinds vrijdagochtend waren we op de hoogte dat er twee kandidaten waren voor de schepenpost. Dus in de loop van vrijdag zijn we gaan samen zitten." Er is eerst gezocht naar een compromis, want "het was een verscheurende keuze. Zowel Christophe als Sami worden enorm gewaardeerd. Het was een moeilijke en emotionele vergadering," geeft Bracke toe. Uiteindelijk gingen ze dan zaterdag over tot een stemming.

Maar was die stemming wel nodig? Want Christophe Peeters kreeg toch veel meer voorkeursstemmen? "Dat klopt, dat is overduidelijk. Maar onze statuten schrijven voor dat de voorzitter voorstellen tot schepenmandaten moet doen. Hij vond beide kandidaten valabel en dus werden ze allebei voorgesteld aan het bestuur. Dat is helemaal conform onze statuten," legt Bracke uit. 

2 kampen in 1 partij

25 tegen 21 stemmen, dat is geen grote winst. De helft van de partij is dus niet tevreden en dat beaamt Bracke. "Maar de andere helft is wel tevreden. Dat is de verscheurdheid waar we nu voor staan." Toch werd ervaren rot Peeters makkelijk gewipt. De vraag of Peeters slecht in de partij lag, ligt bijgevolg voor de hand. Bracke ontkent dat diplomatisch. "Ik denk niet dat het een keuze tégen Christophe was. Ik denk dat het eerder een keuze voor iemand anders was. Het is aan die mensen om uit te maken waarom ze een bepaalde keuze hebben gemaakt."

Jong VLD Gent wil meer transparantie

Ondertussen heeft Jong VLD Gent, de jongerenafdeling van Open VLD in Gent, een open brief gepubliceerd op Facebook. Daarin klagen ze het systeem aan waarmee de mandaten binnen hun partij worden verdeeld. Ze vinden het weinig transparant en niet democratisch.

Bij Open VLD Gent is het uiteindelijk het bestuur dat beslist wie schepen wordt. Het aantal voorkeurstemmen die een kandidaat behaald heeft is daaraan ondergeschikt. 

"Wij denken vooral dat er een gebrek is aan transparantie en communicatie. De systemen zijn volgens ons verouderd en staan niet altijd gelijk aan de stem van de kiezer", zegt Liza Vervinckt, de voorzitter van Jong VLD Gent in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"We zitten met een parallelle democratie, waarbij kandidaten zowel voor schepenposten als voor OCMW-functies twee campagnes moeten voeren. Eén voor de kiezer, voor alle Gentenaars. En een tweede voor mensen van het bestuur. 53 mensen die dan finaal toch het laatste woord hebben. De democratie is soms ver te zoeken in de systemen, zoals ze vandaag aan de orde zijn." 

Een ander punt van kritiek is dat de stemming niet transparant verloopt.  Er was niemand van Jong VLD Gent op de bestuursvergadering aanwezig. "Ik maak geen deel uit van het bestuur, dus ik kan wel begrijpen dat ik geen stem heb in dat bestuur, maar op zijn minst had wel de toegang verleend moeten worden aan mij als voorzitter of aan onze politiek secretaris. Nu hebben wij alle informatie uit tweede hand. Zo werk je een sfeer in de hand, een gebrek aan transparantie, waar we wel verontwaardigd over zijn."

Beluister hier het gesprek met de voorzitter van Jong VLD Gent, Liza Vervinckt in "De wereld vandaag" op Radio 1.

kasto80

Meest gelezen