Videospeler inladen...

Brugse priester die biechtgeheim inriep, veroordeeld voor schuldig verzuim na zelfdoding kerkganger

Een priester van 57 uit Brugge is veroordeeld omdat hij wist dat een vriend zichzelf om het leven zou brengen, maar niets gedaan heeft om hem tegen te houden. Hij beriep zich daarvoor op zijn beroepsgeheim. De man krijgt 1 maand cel met uitstel en moet 1 euro symbolische schadevergoeding betalen aan de weduwe van het slachtoffer.

De correctionele rechtbank in Brugge heeft een 57-jarige priester veroordeeld omdat hij geen hulp zocht, toen hij wist dat een vriend zichzelf om het leven zou brengen. Het slachtoffer, een man uit Brugge, kampte al een tijdlang met depressies. Vlak voor zijn wanhoopsdaad in oktober 2015 telefoneerde hij een uur lang met de priester. Er werden ook enkele sms-berichten verstuurd. "Ze hadden vóór zijn dood 7 keer contact", zegt Patrick Martens, advocaat van de weduwe. "Toen de man zijn plannen kenbaar maakte, zei de priester: ga in vrede, ik zal voor u bidden. Hij had naar zijn vrouw moeten bellen om te zeggen dat ze best eens langsging."

De weduwe diende uiteindelijk een klacht in.  "We zien dit als een precedent. We willen dat niet herhaald zien. Iedereen die hulp nodig heeft moet geholpen worden, ook door een priester", zegt Patrick Martens. De priester beriep zich op zijn biechtgeheim en zei dat hij niets mocht ondernemen.

Maar de Brugse rechter heeft beslist dat de man schuldig verzuim heeft gepleegd. Volgens de rechtbank is het biechtgeheim niet absoluut en ging het hier om een noodtoestand, waarop de priester moest reageren. De priester kreeg 1 maand cel met uitstel en moet de weduwe van het slachtoffer 1 euro morele schadevergoeding betalen. Hij gaat in beroep. "We zijn ervan overtuigd dat de mens een nood heeft aan een vrijplaats, waar hij open met iemand die hij kent moet kunnen praten over deze delicate problematiek. Nu zegt het vonnis dat de vrijplaats er niet is", zegt Jan Leysen, advocaat van de priester. "De man wou uitdrukkelijk niet dat de partner verwittigd werd. Mijn cliënt heeft die wil gerespecteerd en moet daar nu voor boeten", aldus Leysen.

Videospeler inladen...

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be

Meest gelezen