Jonas Roosens

Burgemeester Close:  "Geen instructie om zoveel mogelijk betogers op te pakken" 

De Brusselse burgemeester Philippe Close reageert op een filmpje  dat circuleert op sociale media. Daarin zegt een agent dat Close de opdracht gaf aan zijn korps om zoveel mogelijk mensen op te pakken tijdens de mars tegen het VN-migratiepact, die gisteren plaatshad. Maar de burgemeester ontkent dat krachtig.

"Er is vrijheid van meningsuiting", zegt de burgemeester, "maar bij geweld tegen politieagenten moet er hardhandig opgetreden worden." De mars tegen het migratiepact, die in eerste instantie op een njet van het stadsbestuur botste, maar uiteindelijk werd toegelaten als die op één plek zou doorgaan, verliep aanvankelijk rustig.

Pas na afloop van de toespraken, toen de betogers uiteen gingen, begon een aantal heethoofden, hoofdzakelijk hooligans, amok te maken.  Ze bekogelden de politie en probeerden het Berlaymontgebouw binnen te dringen. 

Ik heb altijd respect voor de vrijheid van meningsuiting, zowat 900 keer per jaar zelfs, want zoveel betogingen zijn er in Brussel.

Philippe Close

Sociale media

Met een filmpje op sociale media probeerde een van de organisatoren van de mars tegen het migratiepact te "bewijzen" dat de burgemeester de rellen zelf had uitgelokt.  Zie hieronder.

Videospeler inladen...

Maar de burgemeester ontkent de feiten dus, samen met de politie. "Wij doen onze job in eer en geweten", meldt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. "We betreuren de uitspraken. De instructie van onze korpschef,  in overleg met de burgemeester, was om zoveel mogelijk 'casseurs', mensen die vernielingen aanbrachten, op te pakken.

Burgemeester Close bevestigt dat:   "Er is vrijheid van meningsuiting, maar van zodra er geweld wordt gebruikt tegen politieagenten en er schade wordt aangebracht aan gebouwen moet er hardhandig opgetreden worden. Dan geldt er zero tolerance voor iedereen die overlast creëert. Het is geen wedstrijd, maar zodra een groep enkel wil verwonden, wordt er opgetreden. Hoe die agent in het filmpje dat interpreteert, is nog iets anders."

De instructie van onze korpschef,  in overleg met de burgemeester, was om zoveel mogelijk 'casseurs' op te pakken.

politiewoordvoerster Ilse Van de Keere

In de nasleep van de mars, die zo'n 5.000 man op de been bracht, werden er  90 personen administratief aangenhouden. Tijdens de betoging van de gele hesjes, een week geleden, waren er meer dan 400 aanhoudingen. Toen daagden zo'n 1.000 betogers op. De  burgemeester benadrukt dat er geen sprake is van een zogenaamd anti-rechts beleid.

Feest in Brussel

De Brusselse burgemeester verwacht binnenkort trouwens opnieuw veel volk in zijn stad. Hij riep gisteren iedereen op de Red Lions, die het in India schopten tot hockey-wereldkampioenen,  te komen vieren in de stad. Net zoals de Rode Duivels zulen de hockey-helden bij hun terugkeer op het stadhuis van Brussel gehuldigd worden. 

Meest gelezen